Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924)

Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924) - Régikönyvek
Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924) - Régikönyvek Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924) - Régikönyvek Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924) - Régikönyvek Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924) - Régikönyvek Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról (1924) - Régikönyvek

Beniczky Lajos: Beniczky Lajos bányavidéki kormánybiztos és honvédezredes visszaemlékezései és jelentései az 1848/49-iki szabadságharcról és a tót mozgalomról. Életrajzát eredeti levéltári okmányok alapján írta, a visszaemlékezéseket és jelentéseket sajtó alá rendezte Steier Lajos. Budapest, 1924. Magyar Történelmi Társulat (Magyar Tudományos Társulatok Sajtóvállalata Rt. ny.). IX + [3] + 786 p. /Magyarország Újabbkori Történetének Forrásai Emlékiratok/. Egyetlen kiadás. Kiadói, karton borítékban. Beniczky Lajos (1813–1868) honvéd ezredes, kormánybiztos, az 1848–49-es szabadságharc utáni magyar függetlenségi szervezkedések egyik vezetője, Beniczky Irma írónő bátyja. Batthyány Lajos kormányának megalakulása után a felső magyarországi bányavárosok királyi biztosává nevezték ki. Csapataival jelentős szerepet játszott Felső-Magyarország középső részének felszabadításában. A szabadságharc bukása után az aradi hadbíróság kötél általi halálra ítélte, amit később kegyelemből húsz év kényszermunkára változtattak. 1864-ben Almásy Pállal és Nedeczky Istvánnal szervezkedésbe kezdett Magyarország függetlenségének helyreállítására, amit a 48-as törvények alapján képzeltek el. Az összeesküvőket azonban letartóztatták és Pesten a Károly-kaszárnyában bebörtönözték őket. 1865 januárjában előbb halálra, majd húsz év várbörtönre ítélték. A kiegyezést követő kiszabadulása után részt vett a honvédegyleti mozgalom szervezésében.

A borítón a gerincnél kis hiány, több helyen foltok. Egy oldal hullámos, foltos, kis hiányok. Az utolsó néhány lapon foltok. Körülvágatlan példány. A címlapon régi tulajdonosi névbejegyzés, máshol volt tulajdonosi pecsét.
Állapot:
Közepes
Sorozatcím:
Magyarország Újabbkori Történetének Forrásai
Kiadó:
Magyar Történelmi Társulat
Kiadás éve:
1924
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
1. kiadás
Nyomda:
Magyar Tudományos Társulatok sajtóvállalata
Kötés típusa:
karton
Terjedelem:
786
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm