Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A civilizáció bölcsője

A civilizáció bölcsője - Childe, V. Gordon - Régikönyvek
A civilizáció bölcsője - Régikönyvek A civilizáció bölcsője - Régikönyvek
(0 vélemény)

A nemrég elhunyt kiváló angol őstörténész e könyvében röviden és érdekfeszítően összefoglalja azt az utat, amelyet az ember emberréválásától a ókori civilizáció bukásáig megtett. Fő figyelmét a korai (neolit, réz-- és bronzkori, valamint kora vaskori) civilizációs központok kialakulásának előzményeire, körülményeire, és sorsuk alakulására fordítja. Mezopotámia, a Nílus és az Indus völgye, majd Kína, Fönicia és Görögország - ezek azok a területek, ahol az ember először rendezkedett be mesterséges környezetben - városok falai közt. E központokban feltalálják az írást, kialakulnak a kézműves iparágak, papi vagy világi tudósok nemzedékei lerakják a tudományok alapjait. Belső ellentmondások és külső támadások lohasztják ugyan a civilizáció lángját, de a kereskedelem és a nemzetközi kapcsolatok messze földre elterjesztik az egyszer már megszerzett tudást és tapasztalatot. A mediterrán medencében ebből alakul ki a hellenisztikus civilizáció, amely az akkor ismert Föld egyik felét magában foglalja, másik felével pedig kapcsolatban áll. Childe a marxizmus híve és kitűnő ismerője volt, könyvének anyagát a történelmi materializmus megvilágításában mutatja be.

Sorozatcím:
Stúdium könyvek 11.
Fordítók:
Szuhay-Havas Ervin
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Kiadás éve:
1959
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
257 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Eletrajzi visszaemlékezés V. Gordon Childe-ra
I. Régészet és történelem .. 7
II. A paleolit vadság 23
III. A neolit barbárság .. 43
IV. A rézkor magasabb fokú barbársága 61
V. A városok forradalma Mezopotámiában 78
VI. A korai bronzkori civilizáció Egyiptomban és Indiában 99
VII. A civilizáció terjedése ..
VIII. A bronzkori civilizáció tetőfoka 133
IX. A korai vaskor 163
X. Kormányzat, vallás és tudomány a vaskorban ISI
XI. Az ókori civilizáció kiteljescdése 205
XII. Az ókori világ hanyatlása és bukása .. 231
Tárgymutató 255

Childe, V. Gordon

1892 - 1957
Vere Gordon Childe (1892. április 14. Sydney, Új-Dél-Wales – 1957. október 19. Mount Victoria, Új Dél-Wales) az egyik legnagyobb hatású őstörténész. Máig használatban lévő szakkifejezéseket, fogalmakat alkotott meg, mint például a neolitikus forradalom és a városi forradalom. Az első modern, terepi régésznek tekinti a történettudomány. Nagy eredménye volt az őstörténet korábbi fejlődési modelljeinek szintetizálása egy összetett és sokrétű folyamatmodellben, amely nagyban támaszkodott más tudományágak módszereire és következtetéseire is. Ilyen módon a ma multidiszciplinárisnak nevezett régészet előfutárának is tekintendő. Nézeteit nagyban befolyásolta marxista alapállása és filológiai alapképzettsége. A nyelvcsaládelméletek komplex nyelvi és régészeti bizonyításával is foglalkozott.

Childe, V. Gordon  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...