A fehérjék titkai nyomában

- Kiadó:
- Gondolat Kiadó
- Kiadás éve:
- 1972
- Kiadás helye:
- Budapest
- Nyomda:
- Pécsi Szikra Nyomda
- Kötés típusa:
- fűzött egészvászon kiadói borítóban
- Terjedelem:
- 278
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 17.50cm, Magasság: 24.00cm
- Súly:
- 0.40kg
- Kategória:
Előszó
1. Bevezetés
II. A fehérjék felépítése 13
1. A bemutatkozás 13
2. Egy kis kémia, amennyi feltétlenül szükséges 25
3. Az aminosav-sorrend 44
4. Milyen a fehérjemolekula? 55
5. Néhány intimitás 72
a) A inioglobin szerkezete 83
b) A hemoglobin szerkezete 86
c) A lizozim szerkezete 91
d) A ribonukleáz szerkezete 98
e) A proteolitikus enzimek 104
111. A fehérjék néhány funkciójáról 110
A) Az enzimek 110
1. Az enzimek sajátságai 111
2. Hogyan működnek az enzimek? 117
8) A fehérjék egyéb biológiai funkciói 140
3. Immunglobulinok — a molekuláris testőrség 140
4. A véralvadás fehérjéi 151
5. Transzportfehérjék — a biológiai anyagszállítás fehérjéi 158
6. Néhány szó a struktúrfehérjékről 165
a) A keratin 166
b) A selyem fehérjéi 168
c) A kollagén 172
d) Az elasztin 175
e) A rniozin 177
IV. A fehérjék szintézise; újabb betűk 187
I. A DNS és RNS 189
2. A biológiai információ 195
3. A hírvivő 201
4. Mesterséges fehérjék 214
V. A fehérjék és az evolució ))0
A) A fehérjék és az egyedfejlődés 220
1. Fehérjebetegségek és beteg fehérjék 220
2. A fehérjék kialakulása az egyedfejlődés során 229
B) A fehérjék és a törzsfejlődés 235
3. A fehérjék szekvenciájának fajok közötti összehasonlítása 235
a) A globinok törzsfejlődése 238
b) A citochrom-C törzsfejlődése 241
c) F'ibrinopeptidek 249
d) Egyéb fehérjék 253
4. A fehérjetörzsfa 254
Névmutató 268
Tárgymutató 270
1. Bevezetés
II. A fehérjék felépítése 13
1. A bemutatkozás 13
2. Egy kis kémia, amennyi feltétlenül szükséges 25
3. Az aminosav-sorrend 44
4. Milyen a fehérjemolekula? 55
5. Néhány intimitás 72
a) A inioglobin szerkezete 83
b) A hemoglobin szerkezete 86
c) A lizozim szerkezete 91
d) A ribonukleáz szerkezete 98
e) A proteolitikus enzimek 104
111. A fehérjék néhány funkciójáról 110
A) Az enzimek 110
1. Az enzimek sajátságai 111
2. Hogyan működnek az enzimek? 117
8) A fehérjék egyéb biológiai funkciói 140
3. Immunglobulinok — a molekuláris testőrség 140
4. A véralvadás fehérjéi 151
5. Transzportfehérjék — a biológiai anyagszállítás fehérjéi 158
6. Néhány szó a struktúrfehérjékről 165
a) A keratin 166
b) A selyem fehérjéi 168
c) A kollagén 172
d) Az elasztin 175
e) A rniozin 177
IV. A fehérjék szintézise; újabb betűk 187
I. A DNS és RNS 189
2. A biológiai információ 195
3. A hírvivő 201
4. Mesterséges fehérjék 214
V. A fehérjék és az evolució ))0
A) A fehérjék és az egyedfejlődés 220
1. Fehérjebetegségek és beteg fehérjék 220
2. A fehérjék kialakulása az egyedfejlődés során 229
B) A fehérjék és a törzsfejlődés 235
3. A fehérjék szekvenciájának fajok közötti összehasonlítása 235
a) A globinok törzsfejlődése 238
b) A citochrom-C törzsfejlődése 241
c) F'ibrinopeptidek 249
d) Egyéb fehérjék 253
4. A fehérjetörzsfa 254
Névmutató 268
Tárgymutató 270
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...