Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A jóslat

A jóslat - Neubauer Pál - Régikönyvek
A jóslat - Régikönyvek A jóslat - Régikönyvek
(0 vélemény)

A jóslat. Bp.1944. Vajna-Bokor. 404 l. 2 t. Kiadói félvászon-kötésben. Neubauer Pál (1891-1945) csehszlovákiai magyar író, újságíró. Az első világháború alatt a Pester Lloydnál kezdte újságírói pályáját, majd 1919-től Prágában, 1938-tól Budapesten élt. 1924–1938 között a Prágai Magyar Hírlap belső munkatársa volt. Első regényeit németül írta, az egyikhez Stefan Zweig és Romain Rolland írt előszót, a másik 1936-ban a londoni Pinker Kiadó nemzetközi regénypályázatán nyert díjat. A jóslat, Neubauer Pál legkiemelkedőbb szépirodalmi munkája eredetileg az 1936-os nemzetközi regénypályázatra készült német nyelven és Das fehlende Kapitel címmel díjat nyert. Regényében a humanizmus szemben áll a kegyetlen agresszióval, az imperialisztikus Európa a befelé figyelő és harmóniára törekvő Ázsiával, a német és a brit hódító politika Gandhi spirituális alapú, békevágyó politizálásával, de szemben áll a teremtő mítosz és a homályos misztikum, az aktív cselekvés és a passzív szemlélődés, és persze izgalmasan szembesül az ősi mitológia és a korszerű regényforma. Neubauer Pál ilyen szembeállító – de korántsem didaktikus – módon láttatja, hogy hódítása, terjeszkedése közben válik igazán láthatóvá Európa belső üressége, és ebbe a szellemi vákuumba nyomulnak be a keleti eredetű, sokszor misztikus tanok. Mintegy jelezve, hogy a nagyon racionálisnak látszó Európában is roppant igény van a befelé fordulásra, a meditációra, az elmélyülésre, az álmodozásra, a titkok fölötti borzongás érzésére. Első kiadás.

Kiadó:
Dr. Vajna és Bokor
Kiadás éve:
1944
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
1.
Nyomda:
Globus
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
404 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.50cm
Súly:
0.62kg
Kategória:

Neubauer Pál

1891 - 1945
Neubauer Pál (Vágújhely, 1891. szeptember 28. – Fonyód, 1945. május 4.) csehszlovákiai magyar író, újságíró, zenekritikus, műfordító.

Neubauer Pál  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...