Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A küldetés

A küldetés - Habe, Hans - Régikönyvek
A küldetés - Régikönyvek A küldetés - Régikönyvek A küldetés - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Vajon bűnrészes-e az az ember, aki a veszedelem láttán túl rest szívű ahhoz, hogy a végzet kerekei elé vesse magát?" Erre a biblikusan megfogalmazott kérdésre keres választ új regényében Hans Habe - ez a "született regényíró", ahogy Thomas Mann nevezte a magyar származású szerzőt -, akinek Halál Texasban című művével nemrég ismerkedett meg a magyar olvasó. Megszoktuk, hogy a történelmi regény fogalmán a távoli múltban játszódó eseményeket értsünk. Vannak azonban olyan történelmi regények is, amelyeket a jelen fuvalma leng át; történelmiek, mert az alapjuk történeti esemény, mindamellett regények. Ez a regény is ilyen. Több mint huszonöt éven át teherként és kötelességként hordtam magamban mindazt, amit az Evianles-Bains-i konferenciáról és a "Benda küldetésről" tudtam." Miben állt Heinrich von Benda világhírű bécsi orvosprofesszor küldetése? Bár a harminckét résztvevő ország úgy tudta, hogy a zsidó professzor a bécsi zsidó hitközséget képviseli, az SS börtönéből nem sokkal azelőtt szabadult Heinrich von Benda azonban az elsőként bekebelezett "Ostmark" helytartójától kapta igazi megbízatását: közölje a konferenciával, hogy Németország hajlandó fejenként 250 dollárért szabadon bocsátani a németországi és ausztriai zsidókat. A professzor vállalta az emberkereskedésre szóló megbízatást, mert úgy vélte, hogy talán még nem késő, még megmenthetik a zsidók millióit a pusztulástól. Heinrich von Benda hívatlan vendég a Genfi-tó partján, oly hívatlanul jelenik meg, miként a lelkiismeret. És nem ok nélkül feledkezett meg a világ oly könnyen a konferenciáról, hiszen a történelemből mindnyájunk által ismert tragikus kudarc a jóra való restség cáfolhatatlan bizonyítéka. Egyedül a professzor nem hajlandó bűnrészes lenni, de szélmalomharcot kellett vívnia a tőkésvilág ellen, amely akarva-akaratlanul a keblén melengette a nácizmust. Heinrich von Benda tragédiája a humanitás és az etika tragédiája az embertelenség és amoralitás birodalmában. Bár a szigorúan vett etikai nézőpont tompítja a regény társadalombírálatának élét - hiszen keveset tudunk meg belőle a "jóra rest" tőkésországok igazi mozgatórugóiról. Hans Habe A küldetéssel felrázza a lelkiismeret, s a ma veszélyeire figyelmeztet vele; mint maga mondja: "Amíg az emberek olyan párnán alszanak, mint az atombomba, én nem tudok nyugodtan aludni..."

Fordítók:
Vajda Gábor
Borító tervezők:
Kass János
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1966
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Kötés típusa:
nyl-kötés kiadói borítóban
Terjedelem:
308 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
I. UTAZÁS EVIANBA 7
II. ÚTON A SIVATAGBA 55
XII. AZ ÖRDÖG ÉS A KÉK TENGER KÖZÖTT 141
IV. A SZ1V RESTSÉGE 207
V. HAZATÉRÉS EVIANBÓL 267
FÜGGELÉK 291
JEGYZETEK 308

Habe, Hans

1911 - 1977
Békessy János (Hans Habe) (Budapest, 1911. február 12. – Locarno, 1977. szeptember 30.) író, újságíró, Békessy Imre újságíró fia.

Habe, Hans  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1969
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1969
Antikvár könyv
1 500 Ft 900 Ft
60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1983
Antikvár könyv
1 100 Ft 440 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...