Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A magyar nép arcza és jelleme

A magyar nép arcza és jelleme - Herman Ottó - Régikönyvek
(0 vélemény)

Herman Ottónak (1835-1914), az „utolsó magyar polihisztor"-nak ehhez a közel száz évvel ezelőtt megjelent művéhez a legjobb ajánlásként lehet idézni egyik ellenséges „méltatójának" 1980-ban közölt következő sorait: „Legkevésbé sikerült könyve, A magyar nép arca és jelleme, sajátos biologizmusának és a nemesi-romantikus eredetű nemzet-karakterológiának furcsa ötvöződéséből született. Azt írta meg, amilyennek a felületes szemléletű közvélemény vagy amilyennek ő szerette volna látni a magyarságot, nemes tulajdonságúnak, büszkének, hallgatagnak, kellemes és arányos megjelenésűnek, mely tulajdonságok erősítik, hogy a soknyelvű országban az a legkülönb nemzetiség." Amit Kósa László e könyv hibájául rótt fel, én éppen ellenkezőleg, legfőbb értékének tartom. Hermannak ez az alkotása mindmáig páratlannak nevezhető irodalmunkban. Pedig a nemzeti jellemtan, a népek, emberfajták lélektana nélkül a történelem nem érthető meg. A magyarságot éppen nemes, ősi, kiváló volta tette sebezhetővé az Aranykortól távolodó, egyre aljasabbá váló világban.

Kiadás éve:
2001
Nyomda:
Hektográf Nyomda
ISBN:
9634402534
Kötés típusa:
ragasztott papír
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 0.00cm, Magasság: 0.00cm
Kategória:

Herman Ottó

1835 - 1914
Herman Ottó (született Herrmann Károly Ottó; Breznóbánya, 1835. június 26. – Budapest, 1914. december 27.) magyar természetkutató, zoológus (ornitológus, ichthiológus, arachnológus), néprajzkutató, régész és politikus. Sokoldalúsága előtt tisztelegve az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Herman”.

Herman Ottó  további könyvei

Erdők, rétek, nádasok - Herman Ottó - Régikönyvek
10%
1 800 Ft 1 620 Ft (10%)
Antikvár könyv
Az átalakulások világáról - Herman Ottó - Régikönyvek
10%
600 Ft 540 Ft (10%)
Antikvár könyv
A pokol cséplője - Herman Ottó - Régikönyvek
10%
1 200 Ft 1 080 Ft (10%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...