Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

A mikroszkóp használata

A mikroszkóp használata - Régikönyvek
A mikroszkóp használata - Régikönyvek A mikroszkóp használata - Régikönyvek A mikroszkóp használata - Régikönyvek A mikroszkóp használata - Régikönyvek A mikroszkóp használata - Régikönyvek
(0 vélemény)
Borító tervezők:
Simon Zoltán
Kiadó:
Natura
Kiadás éve:
1979
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632330498
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
142 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó

Legfontosabb eszközünk: a mikroszkóp

A mikroszkóp szerkezete 7
Mechanikai alkotórészek 8
Optikai alkotórészek 9
Megvilágító rendszer 9
Fényforrás 9
Tükör 10
Kondenzor 10
Színszűrők II
Nagyító rendszer 1 I
Tárgylencsék
Szemlencsék 15
A mikroszkóp képalkotása és nagyítása 16
A mikroszkóp használata 18
Teendők a mikroszkóp beszerzése után I8
A mikroszkóp kezelése 19
A mikroszkóp gondozása és tisztítása 21

A mikroszkópos vizsgálatokhoz szükséges kellékek 22
A mintavétel eszközei 22
Edények a vizsgálandó anyag rögzítéséhez 23
Eszközök az ízeltlábúak boncolásához 23
Edények az oldatok készítéséhez 23
Tárgylemezek 24
Fedőlemezek 24
Eszközök a metszetek készítéséhez és a festéshez 25
Vegyszerek a mikroszkopizáláshoz 26
A mikroszkopizáláshoz használatos néhány oldat és festékoldat receptje 27
A kellékek beszerzése 27


Vizsgálatok a mikroszkóppal
Néhány egyszerűbb vizsgálat 29
I. Mikrokristályok 29
2. Zsírcseppek a tejben 31
3. Szikszemcsék a tojássárgájában 31
4. A papirzsebkendő szerkezete 32
A textilszálak mikroszkópos képe 32
5. Gyapotszálak 33
6. A géz vizsgálata 34
7. Lenszálak 34
8. Kenderszálak 35
9. A gyapjúszál 36
10. Műszálak 36
A baktériumok vizsgálata 37
I I. Baktériumok kimutatása joghurtból 40
12. A pillangósvirágúak gyökerein élő baktériumok 41
13. A talaj baktériumai 42
14. Baktériumok a pocsolyavízben 42
15. Baktériumok az állott vízben 43
16. Baktériumok kimutatása a béltartalomból 43
17. A száj baktériumai 44
Élesztő- és penészgombák a mikroszkóp alatt 44
18. Élesztőgombák vizsgálata natívan 46
19. Élesztőgombák vizsgálata festett készítményben 46
20. Az élesztőgombák szaporodásának tanulmányozása 47
21. Penészgombák vizsgálata natívan 48
22. Penészgombák vizsgálata festett készítményben 50
A magasabb rendű növények felépítése 50
A növényi sejt felépítése 54
23. A növényi sejt natív készítményben 55
24. A sejtmag kimutatása festési eljárásokkal 56
25. A plazmolízis vizsgálata 58
26. Még egy kísérlet a plazmolízissel 59
27. Kloroplasztiszok vizsgálata 60
28. Kromoplasztiszok a sárgarépában 61
29. Kromoplasztiszok a paradicsom terméshúsának sejtjeiben 61
30. Leukoplasztiszok vizsgálata 62
31. Vakuólumok kimutatása indikátorral 63
32. Koffein kimutatása kávéból 63
33. Keményítőszemcsék a burgonyagumó sejtjeiben 64
34. Különböző növények keményítőszemcséinek vizsgálata 65
35. A keményítőszemcsék jódreakciója 66


36. Kristályok a vöröshagymában 67
37. Kristályok a fikusz levelében 68
A növényi szervek felépítése 69
Osztódószövetek 70
Állandósult szövetek 70
38. A bab gyökerének szerkezete 73
39. A vöröshagyma gyökerének szerkezete 75
40. A pletyka szárának szerkezete 77
41. A burgonyagumó szerkezete 78
42. A lomblevél szerkezete 79
43. A fikusz levele 81
44. Az oleander levele 82
45. A pletyka levelének szerkezete 83
46. A vöröshagyma levelének szerkezete 84
47. A gázcserenyílások vizsgálata 86
48. A csészelevél szerkezete 87
49. A virágpor vizsgálata 88
50. A bab termésének vizsgálata 89
51. Az alma terméshúsának vizsgálata 90
52. A bab magjának szerkezete 91
Egysejtűek a mikroszkóp alatt 93
53. Zöld ostoros, papucsállatka és harangállat vizsgálata 94
54. Az egysejtűek hosszabb időn át történő vizsgálata 99
55. A papucsállatkák mozgásának vizsgálata 100
56. A papucsállatka emésztésének vizsgálata 100
57. A papucsállatka lüktető űröcskéjének tanulmányozása 102
58. A papucsállatkák kemotaxisa 102
Ízeltlábúak a mikroszkóp alatt 103
Alacsonyabb rendű rákok vizsgálata 104
59. A vízibolha és a kandicsrák mozgásának vizsgálata 105
60. Az alacsonyabb rendű rákok teste élő állapotban 105
61. Tartós preparátumok készítése alacsonyabb rendű rákokból 108
A rovarok testének felépítése 108
62. Kis testű rovar vizsgálata egészben 109
63. A rovarok csápjának szerkezete 110
64. A svábbogár rágó szájszerve 111
65. A pödörnyelv 113
66. A légy nya ló-szívó szájszervének tanulmányozása 113
67. A rovarszárny szerkezete 1 I 5
68. Szárnypikkelyek a mikroszkóp alatt 115
69. A rovarláb felépítése 116
70. A rovarok légcsövének szerkezete 117
A pókszabásúak testének felépítése 119


71. A pók testének tanulmányozása 119
72. A csáprágó 120
73. A pókláb felépítése 121
74. A pókháló mikroszkópos képe 122
75. A kullancs testének vizsgálata 122
Gerinces állatok szöveteinek és szerveinek vizsgálata 124
76. Laphámsejtek vizsgálata 125
77. Egyrétegű laphám vizsgálata 126
78. Mit látunk a zsírszövetben? 127
79. Emberi vérkenet vizsgálata natívan 127
80. Emberi vérkenet vizsgálata festett készítményben 128
81. Minőségi vérkép vizsgálata 131
82. Madarak vérkenetének vizsgálata 132
83. Vörös vértestek viselkedése desztillált vízben 134
84. Vörös vértestek viselkedése sóoldatban 134
85. Hemoglobin kimutatása vörös vértestekből 135
86. Harántcsíkolt izomrostok vizsgálata 135
87. A toll szerkezete 136
88. A szőr szerkezete 137
Irodalomjegyzék I38


Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...