Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A Nap szerelmese / Aranyecset

A Nap szerelmese / Aranyecset - Dallos Sándor - Régikönyvek
(2 vélemény)

Munkácsy Mihály, a legnagyobb magyar festő regényes életrajzának első része A nap szerelmese. Nehéz fiatalsága, pályakezdő éveinek viszontagságai összegeződnek e kötetben, bemutatva a századvégi magyar Alföld világát, a polgárosodó főváros forgatagát, a bécsi festőiskolát. Szinte népmesehősként indul el életútján a kis asztalosinas, hogy ecsetjével meghódítsa a világot, a sikert, a szerelmet, a művészetet. Pályája töretlenül ível felfelé, mégis, már ebben a kötetben is felsejlenek a tragédiák, amelyek egész életútján ott sötétlenek. Hite, energiája, szépség utáni vágya, tehetsége azonban elpusztíthatatlan, a tragédiák is művészete kiteljesedésének eszközei. Az Aranyecset Munkácsy Mihály regényes életrajzának második kötete, amelyben az író a nagy magyar festő párizsi éveit mutatja be: a siker, a beérkezés korszakát, örömeit és gyötrelmeit s a beteg okozta művészi és emberi hanyatlását. Örök lobogás, folytonos ihlettség Munkácsy jellemzője. Sodró egyéniség, aki meghódítja ecsetjével a valóságot, lendületével környezetét, s lobogásával az asszonyokat: élete végéig megtartja a szegények közül jött ember önérzetét, öntudatát, még akkor is, amikor elragadja a pénzkeresés szenvedélye, amikor nagyúri házak portréfestője lesz. Megható színekkel ábrázolja az író Munkácsynak a tragikus sorsú Paál Lászlóhoz fűződő mély, érzelmekkel teli barátságát, amelyben izgalmasan elegyedett a kétféle egyéniség és a kétféle festői felfogás.

Borító tervezők:
Zsoldos Vera
Kapcsolódó festőművészek:
MUNKÁCSY Mihály (1844–1900)
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1971
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Negyedik kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
112.500 darab
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
498+538
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Dallos Sándor

1901 - 1964
Dallos Sándor (Győrszentmárton, 1901. október 31. – Budapest, 1964. március 10.) József Attila-díjas (1953) magyar író, újságíró, forgatókönyvíró.

Dallos Sándor  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 840 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1976Szépirodalmi Könyvkiadó) 2019.04.12. 13:30

    Régen szerettem volna már megszerezni, most végre sikerült megvennem. Nem lehet letenni, ha elkezdi az ember olvasni.

  • (1969Szépirodalmi Könyvkiadó) 2017.10.30. 12:15

    Egyik kedvenc életrajzi könyvem, nem lehet letenni. :)