Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A nemzet napszámosai Magyar korrajz

A nemzet napszámosai - Vas Gereben - Régikönyvek
A nemzet napszámosai - Régikönyvek A nemzet napszámosai - Régikönyvek
(0 vélemény)

Vas Gereben. A nemzet napszámosai. Magyar korrajz. Budapest, [1933]. Az Est Lapkiadó RT. és a Pesti Napló RT. kiadása. Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt. 390 p. Egészvászon. // Részlet a könyvből: A nemzeti reformkorszak hajnalától, 1823-tól a kiegyezésig, 1868-ig ível Radákovits József ügyvéd, iró és szerkesztő élete. Amikor a rendi mult s a szabadabb jövő határán zajló 1825-ös országgyűlés megnyílik, éppen kétesztendős az enyingi Batthyány-uradalom ispánjának, Radankovics uramnak kisfia, akit fékezhetetlenül pajkos pusztai gyerekeskedés után V. Ferdinánd uralkodásának ötödik évében, 1840-ben csapnak ki csínyjei miatt a pécsi iskolából, ahol papnak készült. Igy megy gazdasági gyakornoknak, akárcsak ama Stand Károly, aki Megyeri néven majd a nemzeti színjátszás büszkesége lesz. Ő is, mint Stand, kigúnyolja a tiszttartót, el is csapják, sőt apját is nyugdíjazzák, ami nagy baj a költekező fiúnak. Megy hát Pápára nyomorogni, mint írnok, itt ismerkedik meg a Radankovics-fiú egy Radákovtis Bódog nevű gazdasági írnokkal, akitől elkéri iratait s beiratkozik velük Győrben jogásznak. Győrben kapja a Vas Gereben, (vas gerebenező, vasfogas kenderfésű) nevet merész és erős tréfáiért a népszerű jogászgyerek, a győri «aranyifjúság» egyik vezére. Ekkor már bontakoznak azok a tulajdonságai, amelyek szerteszét megjelenő írásainak nagy közönséget szereznek: sallangosan lelkes magyarsága, a magyar irodalom, színészet, politika rajongó szeretete, a táblabíróvilág megyei alakjainak ismerete s a népi adomák, jellegzetességek, hang és gondolkozás hajszolása.

Sorozatcím:
Filléres klasszikus regények
Kiadó:
Az Est Lapkiadó RT. és a Pesti Napló RT.
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt.
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
390 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:

Vas Gereben

1823 - 1868
Vas Gereben (született Radákovits József, Fürged, 1823. április 7. – Bécs, 1868. január 26.) ügyvéd és hírlapíró, a szabadságharc utáni években Jókai után a legnépszerűbb elbeszélők egyike.

Vas Gereben  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...