Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A pillanat értéke Lappangó versek, kisprózák

A pillanat értéke - Czóbel Minka - Régikönyvek
(0 vélemény)

Czóbel Minka (1855–1947), az „anarcsi boszorkány” művészi pályája kivételesen hosszú időt fog át: az 1880-as évektől a második világháborúig ível. E különös vidéki arisztokrataasszony számos olyan verset publikált, melyekre ma már csak régi folyóiratokban, antológiákban és poros almanachokban akadhatunk, mert ezeket nem vette föl saját versesköteteibe. Százhúsz itt közölt verse mellett novellái, tárcái legtöbbjét szintén itt olvashatjuk először kötetben. Czóbel Minka korának egyik legműveltebb, legtájékozottabb és több nyelvben jártas költő- és írónője volt, aki hosszú élete során rejtőzködő költő maradt – mégis Arany varázslatos világától Ady szimbolizmusáig otthonosan mozgott a hazai poézisben és szellemi lírában. Afrancia szimbolisták hatására kezdi „festeni” költeményeit. Kedveli a rímes bölcseleti dialógusokat, „a metafizika hideg mámorát” a buddhista tanok kozmikus távlatával együtt; ahogyan a szecesszió mese- és álomteremtő látványosságait is. „Sárkányos” verseivel önálló szimbólumvilágot teremt – álomszerű elvágyódásaival, mély, sokszor „titkos” felismeréseivel. Az anarcsi kastély majd’ száz évet megélt lakójában az első környezetvédő poétaasszonyt üdvözölhetjük – aki rokona és felfedezője, a festő Mednyánszky László társaságában megmássza a Magas-Tátra legmeredekebb csúcsait is, s aki elsőként beszél az erdők, a természet, a világkozmosz oktalan pusztításáról is. Hasonlóan sokszínű prózavilága: novella, tárca, mese, riport, művészportré. Külön figyelmet érdemelnek a párizsi művészeti életről küldött tudósításai a századfordulón.

Borító tervezők:
Jakab Éva
Kiadó:
Kortárs Kiadó
Kiadás éve:
2021
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Vareg Hungary Kft.
ISBN:
9789634350835
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
293 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Czóbel Minka

1855 - 1947
Czóbel Minka (Anarcspuszta, 1855. június 8. – Anarcspuszta, 1947. január 17.) magyar költőnő, a szimbolizmus első hazai képviselője.

Czóbel Minka  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
akár 70%
Hűségpont:
 
akár 60%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...