A szakértő gazda állattenyésztési ismeretei

- Kiadó:
- Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
- Kiadás éve:
- 1994
- Kiadás helye:
- Budapest
- Nyomda:
- Grafika Nyomdaipari Kft.
- ISBN:
- 9633560837
- Kötés típusa:
- ragasztott papír
- Terjedelem:
- 502
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 16.00cm, Magasság: 23.50cm
- Kategória:
A HÁZIÁLLATOK ANATÓMIÁJA ÉS ÉLETTANA
(Dr. Racskó Pál)
AZ ÁLLAT TESTTÁJAI 3
A fej tájékai 3
A törzs tájékai 4
A végtagok tájékai 4
A MOZGÁSSZERVEK RENDSZERE 5
A mozgás passzív szervei 5
A csontok felépítése 5
A csontok járulékos részei 5
A csontok felosztása 6
A csontok összeköttetései 6
Az állati test csontjai 6
A mozgás aktív szervei 7
A fej izmai 8
A törzs izmai 8
A végtagok izmai 8
AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK 9
Az emésztőkészülék szakaszai és az emésztés 9
Az előbél és emésztés az előbélben 9
A középbél 11
Az utóbél 12
Az emésztőcső járulékos mirigyei 12
Emésztés a közép- és az utóbélben 13
A VÉR- ÉS A NYIROKÉRRENDSZER 13
A vér 14
A szív és a vérkeringés 14
A szív 14
A vérkeringés 15
A LÉGZŐSZERVEK RENDSZERE
A légzőkészülék
A légutak 1-
A tüdő
A légzés
A KIVÁLASZTÓSZERVEK RENDSZERE
A vese i
AZ IVARSZERVEK RENDSZERE ÉS A SZAPORODÁS 21+
A hím ivarszervek és élettani működésük 20
A női ivarszervek és élettani működésük
A tejmirigy
A tejtermelés éléttana
A magzat fejlődése
A vemhesség 26
Az ellés 28
Az újszülött gondozása és táplálása
Az anya ápolása ellés után 29
A SZERVEZET HORMONÁLIS
ÉS IDEGRENDSZERI SZABÁLYOZÁSA
A belső elválasztású mirigyek 30
Az ídegrendszer 32
A központi idegrendszer
A környéki idegrendszer
Az érzékszervek
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
(Dr. Racskó Pál)
AZ ÁLLATTENYÉSZTÉS NEMZETGAZDASÁGI
ÉS MEZŐGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
Állattenyésztési alapfogalmak 35
A gazdasági állatok eredete, a háziasítás 36
A honosulás 36
A GAZDASÁGI ÁLLATOK RENDSZEREZÉSE 37
A faj 37
A fajta 37
A GAZDASÁGI ÁLLATOK ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAI . 39
Külső értékmérő tulajdonságok 39
Belső értékmérő tulajdonságok 41
A termelőképesség 41
A GAZDASÁGI ÁLLATOK TENYÉSZTÉSE 46
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása 46
Tenyésztési eljárások 46
Fajtatiszta tenyésztés 46
Keresztezés 47
A tenyészkiválasztás és a tenyészérték-becslés módszerei 48
A törzskönyvezés 48
A GAZDASÁGI ÁLLATOK SZAPORÍTÁSA 50
A párosítás 50
Az ivarzás és a pároztatás 50
A pároztatás módjai 51
AZ ÁLLATTARTÁSSAL KAPCSOLATOS
EGYÉB TUDNIVALÓK 54
A gazdasági állatok viselkedése 54
A gazdasági állatok elhelyezése 54
Az állatok ápolása, gondozása 54
Az állatok szállítása 55
Bánásmód az állatokkal 55
TAKARMÁNYOZÁSTAN
(Márkó József)
A TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK JELENTŐSÉGE 57
A TAKARMÁNYOK ALKOTÓRÉSZEI 57
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma 58
A takarmányok víztartalma 59
A takarmányok szerves anyagai 59
Nitrogénmentes szerves alkotórészek 59
(Dr. Racskó Pál)
AZ ÁLLAT TESTTÁJAI 3
A fej tájékai 3
A törzs tájékai 4
A végtagok tájékai 4
A MOZGÁSSZERVEK RENDSZERE 5
A mozgás passzív szervei 5
A csontok felépítése 5
A csontok járulékos részei 5
A csontok felosztása 6
A csontok összeköttetései 6
Az állati test csontjai 6
A mozgás aktív szervei 7
A fej izmai 8
A törzs izmai 8
A végtagok izmai 8
AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK 9
Az emésztőkészülék szakaszai és az emésztés 9
Az előbél és emésztés az előbélben 9
A középbél 11
Az utóbél 12
Az emésztőcső járulékos mirigyei 12
Emésztés a közép- és az utóbélben 13
A VÉR- ÉS A NYIROKÉRRENDSZER 13
A vér 14
A szív és a vérkeringés 14
A szív 14
A vérkeringés 15
A LÉGZŐSZERVEK RENDSZERE
A légzőkészülék
A légutak 1-
A tüdő
A légzés
A KIVÁLASZTÓSZERVEK RENDSZERE
A vese i
AZ IVARSZERVEK RENDSZERE ÉS A SZAPORODÁS 21+
A hím ivarszervek és élettani működésük 20
A női ivarszervek és élettani működésük
A tejmirigy
A tejtermelés éléttana
A magzat fejlődése
A vemhesség 26
Az ellés 28
Az újszülött gondozása és táplálása
Az anya ápolása ellés után 29
A SZERVEZET HORMONÁLIS
ÉS IDEGRENDSZERI SZABÁLYOZÁSA
A belső elválasztású mirigyek 30
Az ídegrendszer 32
A központi idegrendszer
A környéki idegrendszer
Az érzékszervek
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
(Dr. Racskó Pál)
AZ ÁLLATTENYÉSZTÉS NEMZETGAZDASÁGI
ÉS MEZŐGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
Állattenyésztési alapfogalmak 35
A gazdasági állatok eredete, a háziasítás 36
A honosulás 36
A GAZDASÁGI ÁLLATOK RENDSZEREZÉSE 37
A faj 37
A fajta 37
A GAZDASÁGI ÁLLATOK ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAI . 39
Külső értékmérő tulajdonságok 39
Belső értékmérő tulajdonságok 41
A termelőképesség 41
A GAZDASÁGI ÁLLATOK TENYÉSZTÉSE 46
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása 46
Tenyésztési eljárások 46
Fajtatiszta tenyésztés 46
Keresztezés 47
A tenyészkiválasztás és a tenyészérték-becslés módszerei 48
A törzskönyvezés 48
A GAZDASÁGI ÁLLATOK SZAPORÍTÁSA 50
A párosítás 50
Az ivarzás és a pároztatás 50
A pároztatás módjai 51
AZ ÁLLATTARTÁSSAL KAPCSOLATOS
EGYÉB TUDNIVALÓK 54
A gazdasági állatok viselkedése 54
A gazdasági állatok elhelyezése 54
Az állatok ápolása, gondozása 54
Az állatok szállítása 55
Bánásmód az állatokkal 55
TAKARMÁNYOZÁSTAN
(Márkó József)
A TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK JELENTŐSÉGE 57
A TAKARMÁNYOK ALKOTÓRÉSZEI 57
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma 58
A takarmányok víztartalma 59
A takarmányok szerves anyagai 59
Nitrogénmentes szerves alkotórészek 59
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...