Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A wittenbergai menyegző

A wittenbergai menyegző - Lorbeer, Hans - Régikönyvek
(0 vélemény)

1525- ​Wittenbergben Luther Márton feleségül veszi Bora Katalint, a szökött apácát. 1525- Frankenhausennál ezrével hányják kardélre a fejedelmek zsoldosai Müntzer Tamás parasztkatonáit. A két évszám ugyanaz, ám mintha a két esemény s a helyszínek között semmi kapcsolat nem lenne. Vagy talán mégis? Luther doktort ugyanis méltán gyötörheti lelkifurdalás a parasztok kíméletlen lemészárlása miatt, hisz ő maga biztatta az urakat: fékezzék meg engedetlen jobbágyaikat. S nem éppen az önmagával való meghasonlottság, a belső elbizonytalanodás, a kínzó kételyek bírták-e rá a reformátort, hogy feladja magányát, és megértő társat vegyen maga mellé, aki otthont teremt számára, ha már a külvilág eseményei oly lehangolók? Hans Lorbeer, a neves NDK-beli író nagy lélektani felkészültséggel igyekszik közel férkőzni Luther ellentmondásos alakjához, s bemutatni a korszakalkotó egyéniség hétköznapi arcát. A wittenbergai menyegző azonban mégsem csupán egyetlen ember belső vívódásainak krónikája, hanem sodró lendületű történelmi regény. Költött alakjainak sorsa- a parasztok táborából menekülő diáké és Balzeré, a bányászlegényé- legalább annyi érdeklődésre tarthat számot, mint a históriai személyeké. Merthogy a fejedelmek vésztörvénye értelmében Bachmann és Balzer halál fiai, ha rájuk bizonyítják: Müntzer seregében harcoltak. S az olvasó, míg izgalommal követi nyomon a két rokonszenves fiatal férfi küzdelmét az életért, bepillantást nyer a késő középkori Wittenberg polgárainak és diákságának mindennapjaiba is, részese lesz a várost lázba hozó rendkívüli eseményeknek: kivégzésnek, rebelliónak, tűzvésznek.

Sorozatcím:
Századok - emberek
Fordítók:
Halasi Zoltán
Borító tervezők:
Görög Júlia
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1983
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630730685
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
498 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:

Lorbeer, Hans

Hans Lorbeer (Wittenberg, Porosz Királyság, 1901. augusztus 15. – Lutherstadt Wittenberg, 1973. szeptember 7.) német politikus és szerző. Az NDK számos jelentős díját elnyerte.

Lorbeer, Hans  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...