Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az eleve elrendelésről

Az eleve elrendelésről - Kálvin János - Régikönyvek
(1 vélemény)

Az örök elválasztásról, amellyel Isten egyeseket az üdvösségre, másokat meg a kárhozatra rendelt el 7 Az eleve elrendelés tanának megerősítése a Szentírásból vett bizonyítékokkal 31 Azoknak a rágalmazásoknak a cáfolata, amelyekkel ezt a tanítást mindig igazságtalanul illetik 64 A kiválasztás Isten elhívása által történő megerősítéséről és arról, hogy az elvetettek maguk idézik fel önmaguk ellen a méltó kárhozatot, melyre rendeltettek 101 Kálvin János és predestinációs tana (Írta: Kónya István) 151 Kálvin János életrajzi adatai (Összeállította: Király László) 183 Névmagyarázat 195

Fordítók:
Szabó Piroska
Borító tervezők:
Nagy Zoltán
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Petőfi Nyomda
ISBN:
9630740591
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
205 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.50cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Az örök elválasztásról, amellyel Isten egyeseket az üdvösségre, másokat meg a kárhozatra rendelt el 7
Az eleve elrendelés tanának megerősítése a Szentírásból vett bizonyítékokkal 31
Azoknak a rágalmazásoknak a cáfolata, amelyekkel ezt a tanítást mindig igazságtalanul illetik 64
A kiválasztás Isten elhívása által történő megerősítéséről és arról, hogy az elvetettek maguk idézik fel önmaguk ellen a méltó kárhozatot, melyre rendeltettek 101
Kálvin János és predestinációs tana (Írta: Kónya István) 151
Kálvin János életrajzi adatai (Összeállította: Király László) 183
Névmagyarázat 195

Kálvin János

1509 - 1564
Kálvin János (franciául: Jean Calvin [korabeli helyesírással: Caulvin/Cauvin]; latinul Johannes Calvinus; Noyon, 1509. július 10. – Genf, 1564. május 27.), francia származású svájci reformátor, keresztény tudós, a kálvinizmus névadója, Bamber Gascoigne szerint „a legnagyobb elme és a legjobb szervező” a reformáció vezéralakjai között, aki megteremtette Genfben az „istenfélő város tökéletesen működő prototípusát”. Elsősorban teológiai és egyházszervezői munkássága miatt nevezetes, de fontos szerepet játszott a francia irodalmi nyelv kialakulásában is. Huszonhat éves korában írt fő műve, amelyet aztán egész életében bővített és átdolgozott, az Institutio Christianae religionis („A keresztény vallás rendszere”), illetve az általa felállított genfi egyházszervezet Európa-szerte mintaként szolgált a református egyházak megalakulásához. A vallástörténeti szemponton túlmenően Kálvin azzal is hatott a nyugati kultúrára, hogy megváltoztatta a munkaszemléletet, ideológiai alapot biztosítva a kapitalizmus fejlődéséhez.

Kálvin János  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 700 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2017. 10. 07. 12:54

    Mindig is foglalkoztatott ez a téma. Kálvin szerint: "Eleve elrendelésnek pedig az Isten azon örök elhatározását nevezzük, amellyel önmagában elvégezte azt, hogy akarata szerint mi történjék minden egyes emberrel. Isten ugyanis nem egyforma állapotra teremt mindenkit, hanem némelyeket az örök életre, másokat pedig az örök kárhozatra rendelt már kezdettől fogva."
    Kálvin kettős predesztinációs tana szorosan összefügg azzal, hogy ő tagadta az emberi akarat szabadságát. Szerinte az emberi akarat beteg, képtelen az igazi jóra, csak a rosszat képes igazán és teljes erővel akarni. Mivel akaratunk nem szabad, ezért nem függhet tőlünk, hogy jót teszünk-e vagy rosszat, s így az sem függhet tőlünk, hogy üdvözülünk vagy sem. Megigazulásunk és üdvözülésünk csupán attól függ, hogy Isten eleve örök üdvösségre vagy örök kárhozatra választott-e ki bennünket. A kárhozatra szóló elrendelést Kálvin Isten "félelmetes végzésének" nevezi.