Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az ész határán

Az ész határán - Miroslav Krleza - Régikönyvek
(0 vélemény)

Miroslav ​Krlezának, a nagy horvát írónak ez a magyarul eddig nem olvasható alkotása 1938-ban jelent meg először, s azóta több kiadást ért meg. Az ész határán a horvát valóság megközelítésének módjában és írói módszerében rokonságot tart a magyarul is jól ismert és nagy sikert aratott Filip Latinovicz hazatérése és a Bankett Blitvánban című regényeivel, de ebben még epésebb, szatírája maróbb, s gondolatai nemcsak szikrázóan szellemesek, hanem kíméletlenül logikusak, következetesek is, könyörtelenül csapnak le minden emberi ostobaságra, elszánt erénycsőszködésre, szemforgató képmutatásra, a jóság és nagyság álarcába bújt társadalmi és politikai banditalizmusra. Ez a kitűnő alkotás műfaji újdonság is volt megírása idején: nemcsak hibátlanul megszerkesztett, cselekményben gazdag, izgalmas regény, hanem szenvedélyes társadalmi pamflet is, egyesítvén magában mindkét műfaj minden lényeges elemét. Krleza művének gondolatisága, a modern emberi értéket okosan tisztelő és a minden emberi aljasságot, butaságot ingerülten elutasító gondolatiság ennek a könyvnek a legfőbb erénye. A leszámolás, a szakítás regénye is ez a Krleza-mű – leszámolás a polgári világ minden torz jelenségével, szakítás és szembefordulás a társadalmi-politikai kalandorsággal, az író utolsó nagy bírálata és figyelmeztetése a fasizmus horvátországi végleges térhódítása és hatalomrajutása előtt.

Fordítók:
Csuka Zoltán
Borító tervezők:
Benkő Anna
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Nyomtatott példányszám:
8.400 darab
ISBN:
9630707314
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
383 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Az emberi butaságról 5
Vacsora Domacinski vezérigazgató úr szőlejében 28
Vihar a kisváros fölött 48
Isten áldjon! 73
Botrány a szállodában 96
Bűn és bűnhődés 136
A holdfény is lehet világnézet 197
Az esőről, a halálról és a szerelemről, a háborúról és Brzezinka állomás kis verebéről 229
A Vudrignak nevezett Valent Zganec lamentációja 257
Mindenfelé csupa baj 305
Intermezzo a Sixtus-kápolnában 342
Hajótöröttek közt 364

Miroslav Krleza

1893 - 1981
Miroslav Krleža (Zágráb, 1893. július 7. – Zágráb, 1981. december 29.) horvát író, költő, drámaszerző és esszéíró, a 20. századi horvát irodalom egyik legnagyobb alakja.

Miroslav Krleza  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 360 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 2 400 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...