Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Baljós óra

Baljós óra - Gabriel García Márquez - Régikönyvek
(1 vélemény)

García Márquez három kisregénye annak a széles ívű ciklusnak része, amely a kolumbiai író világhírű regényében, a Száz év magány-ban érte el csúcspontját és zárult le. A képzelet alkotta kisváros, a sivár, unalmas, s egyszersmind az "örökös ostromállapot" feszültségét, az elszabadult vagy elszabadulni kész terror légkörét árasztó Macondo a színhelyük, a hajdan virágzó "banánváros", melynek története a Söpredék-ben három nemzedék képviselőinek - egy apának, a lányának és az unokájának - emlékezéseiből kerekedik ki. Remek környezetrajz, és rendkívül finom, árnyalt emberábrázolás avatja remekművé Az ezredes úrnak nincs aki írjon-t, mely a nyomort nemes méltósággal viselő, a reménytelenségben is hiú reményeket tápláló ember, s az időtlenségbe dermedt kisváros összefonódó sorsának szívszorító megfogalmazása. A Baljós óra a mai Macondó világa, ahol a plébános harangszóval gyakorol cenzúrát, ahol az az úr, aki agyafúrt üzelmekkel minél többet lopott-harácsolt össze, s ahol elég egy mondva csinált ürügy, hogy az elöljáró, aki egyébként katonatiszt, rászabadítsa a terrort a látszólag békében szunnyadozó kisvárosra. A mítoszteremtő erővel és fegyelmezett fantáziával megalkotott kisregény nemcsak a nagy műre, a Száz év magány-ra való készülődés állomásait jelzi, hanem annak művészileg-tematikailag szükséges és értékes előzménye is.

Sorozatcím:
Európa Zsebkönyvek 138.
Fordítók:
Hargitai György, Benczik Vilmos, Scholz László
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1975
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630701510
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
305 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 19.50cm
Súly:
0.25kg
Kategória:
Söpredék (Scholz László) 5
Az ezredes úrnak nincs, aki írjon (Hargitai György) 97
Baljós óra (Benczik Vilmos) 151

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 800 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 01. 28. 22:09

    A számos magyar nyelvű Márquez Baljós óra kiadások közül ez az, amelyiknek félrevezető a címe: jó értelemben, ugyanis többet hoz belül. Nemcsak a címadó regény van ugyanis ideszerkesztve, de a legelső regénykísérlet (Söpredék), meg az abszolút irodalmi klasszikus, rövidprózai mestermű is: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon. Három az egyben.

    Ebből fakadó hátrány, hogy bár az Európa Zsebkönyvek sorozatából a mai napig találni kitűnő állapotban lévő köteteket, én még a fenti Márquez-kötet közepesnél jobb állapotban lévő példányávál nem találkoztam, pedig az idők során háromszor is megvettem már (ebből egyszer itt, a régikönyveken).