Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Bengáli tűz

Bengáli tűz - G. Hajnóczy Rózsa - Régikönyvek
(2 vélemény)

A nagysikerű Bengáli tűz írója, G. Hajnóczy Rózsa három évet töltött férjével együtt Indiában, Rabindranath Tagore szantiniketáni telepén, ahol férje, a világhírű orientalista professzor, Germanus Gyula mohamedán irodalmat és történetet adott elő 1929-től 1932-ig, a felesége pedig megírta ezeknek az éveknek a történetét. Ma már a legjobb magyar és külföldi útleírások sorában tartjuk számon Hajnóczy Rózsa munkáját, mely messze túlnőtt a személyes visszaemlékezés keretein. Mi teszi oly magával ragadóvá ezt a sokrétű, izgalmas írást? Talán elsősorban az, hogy nem korlátozódik a szokványos naplófeljegyzésekre, anyaga sokkal gazdagabb és hatalmasabb. A szantiniketáni telep és az ottani élet rajza mellett a korabeli "ezerarcú" India szinte valamennyi arca megjelenik legalább egy-egy rendkívül érzékletes villanásnyira, Gandhi mozgalmai éppen úgy, mint a jógik, fakírok, misztikusok Indiája, a bennszülött kasztok élete éppúgy, mint az indiai-angol társadalom élete, s mind e mögött India évezredes történelme is fölsejlik a Szantinetikánban elhangzó beszélgetések, előadások, magyarázatok kapcsán. Az élmények, adatok e szédítő bőségét egy tehetséges elbeszélő rendezte el vonzó, esztétikus arányok szerint, foglalta egységbe egyéni látásmódjával, s ami talán a legfőbb: az útleírás előterében tucatnyi kisregényt olvashatunk, valódi írói remekléssel megjelenített emberi sorsokat.

Borító tervezők:
Apró Tibor
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1972
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Hetedik Kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
100.000 darab
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
788
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Germanus Gyula: Előszó 5
Első év - 1929 19
Második év - 1930 331
Harmadik év - 1931 591

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • (1981Szépirodalmi Könyvkiadó) 2019.07.27. 9:46

    Jó könyv, ajánlom

  • (2002Új Palatinus Könyvesház Kft.) 2018.05.04. 7:46

    Már nagyon régóta ismerem, ezt a könyvet.Mondhatjuk, hogy a legkedvesebb regényeim egyike.Évről évre előveszem és kiolvasom, lehetetlen megunni.Egy nagyon régi kiadásban volt meg és örültem annak, hogy találtam frissebb kiadást, amiben fotók is találhatóak, így már arcokhoz is tudom kötni a történetet. Tisztelettel: Kiss Márta