Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Budapest múltja és művészete

Budapest múltja és művészete - Genthon István - Régikönyvek
(0 vélemény)

Genthon István. Budapest múltja és művészete. Budapest, 1932. Magyar Szemle Társaság (Tipográfiai Műintézet). 80 p. (Kincsestár). Fűzött papír. / Igaza van Budapest történetírójának, Salamon Ferencnek, mikor azt írja, hogy „alig van város Európában, mely annyiszor és oly nagy mérvben elpusztult volna s következőleg annyiszor kellett volna alapjából újra építeni, mint némely magyarországi várost s köztük Budapestet." Az idegen, aki a vonatban még gulyásról és paprikáról, fokosról és csikósról regélő homályos emlékeit idézgette, a szálloda felé rohanó autóban ülve megnyugvással látja, hogy modern nagy városba jutott, mely nagyjában az utóbbi hatvan év alatt épült. Ha nem lennének Baedekerek és egyéb utikalauzok a világon, ha nem bukkanna helyi eredetű régiségekre a múzeumokban, talán rá sem jönne arra, hogy e városnak többszáz éves múltja van, hogy Budapest, ez a látszólag új metropolis, egyidős az öreg Béccsel és csaknem oly nagy múltra tekinthet vissza, mint a milleniumokat ünneplő, hangulatos bájú és ősi német kisvárosok. A Duna habjai fölött meredező Gellérthegy népek és népfajok végtelen áradatát látta maga előtt elvonulni, többet és tarkábbat mint az egyptomi szfinx, melyet Napoleon pátosza szólítgatott, hogy az idő múlásáról tanúságot tegyen. Déli lejtőin kelták ütöttek tanyát, késői, évezredekkel ifjabb utódai azoknak a történelem előtti törzseknek, kiknek edényeiből a Duna gyakran vet partra apróbb cserepeket.

Sorozatcím:
Kincsestár
Kiadó:
Magyar Szemle Társaság
Kiadás éve:
1932
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Tipográfiai Műintézet
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
80 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 16.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:
Az Árpádok kora 3
Az Anjouk kora 16
Zsigmond 22
Mátyás király 30
A török hódoltság kora 42
Barokk és rokokó 47
A klasszicizmus kora 60
Az új Budapest 66
Névmutató 78

Genthon István

1903 - 1969
Genthon István (Budapest, 1903. augusztus 18. – Eger, 1969. május 30.) művészettörténész, az MTA tagja, a művészettörténeti tudományok doktora (1965). Kivételes műveltségű tudós, főként a magyar művészet kutatója volt.

Genthon István  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
11 200 Ft 8 960 Ft
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1973
Antikvár könyv
900 Ft 720 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...