Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Cécile

Cécile - Fontane, Theodor - Régikönyvek
Cécile - Régikönyvek Cécile - Régikönyvek
(0 vélemény)

1882 ​januárjában a hatvanhárom éves író vacsorameghívást kapott Philipp Eulenburg gróf kastélyába. A házigazda régi családi históriákkal szórakoztatta vendégeit, többek között a gróf egyik fiának történetével, aki ifjúkorában a gárdaezrednél szolgált, és eljegyezvén magát egy nála alacsonyabb rangú leánnyal, házasodási szándékát, az előírásoknak megfelelően, bejelentette parancsnokának. Az ezredparancsnok válasza így hangzott: „Az olyan hölgyet, mint az ön választottja, szeretni lehet, de feleségül venni nem.” Az ifjú gróf párbajkihívással válaszolt a sértésre. A párbajra azonban nem kerülhetett sor, mert a rebellis hadnagyocskát várbörtön-büntetésre ítélték. Fontane képzeletét megragadta ez az epizód, a porosz társadalom szellemének ez a jellegzetes megnyilvánulása, de akkor még nem is sejtette, hogy néhány év múlva majd regényének alapmotívumaként dolgozza fel. Újabb élmények sorára volt még szükséges ahhoz, hogy a mű témája kikerekedjék, elsősorban az 1884-es esztendő nyarára, amelyet a Cécile cselekményének indító és meghatározó színhelyén, a harzbeli Thaléban töltött. Itt találkozott a regény címadó hősnőjének modelljével – a hetvenhét éves potsdami udvari lelkész, szép, fiatal feleségével, akinek nyugtalansága, örökös vibrálása mögött valami titkot sejtett. A többit már elvégezte szorgos anyaggyűjtés s az írói képzelet. 1886-ra elkészült a mű, megvalósult Fontane szándéka: kora társadalmának éles iróniával ábrázolt keretébe helyezve sikerült megrajzolnia „egy bonyolult női jellemet, akinek még nem voltak irodalmi elődei”.

Fordítók:
Kende Ferike
Borító tervezők:
Bartha László
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1969
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
232 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Fontane, Theodor

1819 - 1898
Heinrich Theodor Fontane (1819. december 30. – 1898. szeptember 20.) német író és költő, aki javarészt regényeket írt. Több megjelent könyve vált nemzetközileg is elismert olvasmánnyá, mint például a Tóparti kastély. Ő tekinthető többek között a német költői realizmus legjelentősebb alakjának.

Fontane, Theodor  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2006
Antikvár könyv
2 700 Ft 1 890 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 900 Ft 1 710 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 300 Ft 1 610 Ft
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1975
Antikvár könyv
600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...