Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Charles Fourier élete és eszméi

Charles Fourier élete és eszméi - Bebel, August - Régikönyvek
Charles Fourier élete és eszméi - Régikönyvek Charles Fourier élete és eszméi - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az olvasó egy nagy francia gondolkodó életútját és tanait ismeri meg a kötetből a német munkásmozgalom ismert vezérének, August Bebelnek tollából. Charles Fourier minden idők egyik legnagyobb utópista szocialistája volt. Tanításaiból, elgondolásaiból sokat merítettek a nemzetközi munkásmozgalom nagyjai. Fourier is, mint az elmúlt két évszázad annyi nagy gondolkodója, egy életen át kereste az eszményi állam megvalósításának igazi útját, azt a rendszert, melyben eltűnik a nyomor, a szolgaság, a megalázottság és a kizsákmányolás. Fourier maga gyors egymásután nyolc kormányformát ért meg, de átmeneti korszakban élve, csak zseniális megsejtésekig jutott el. Tanai lassan terjedtek, és mire népes tábora kialakult, már a marxista munkásmozgalom kibontotta zászlóját. Értékes elgondolásai termékenyítőleg hatottak, és az egységes proletár világnézet eszmevilágát gazdagították.

Fordítók:
Haraszti Sándor
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1962
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Kötés típusa:
félvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
269 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Bebel, August

1840 - 1913
Ferdinand August Bebel (Deutz (ma Köln egyik városrésze), 1840. február 22. – Passugg, Svájc, 1913. augusztus 13.) német marxista politikus, a szervezett németországi szociáldemokrata munkásmozgalom alapítóinak egyike. Politikai nézeteinek gyökerei a liberális-demokratikus kézműves és munkásegyesületekben voltak, mielőtt a marxizmus felé fordult. Évtizedeken át együtt dolgozott Wilhelm Liebknechttel, 1869-ben vele együtt alapította meg az SDAP-t, a Németországi Szociáldemokrata Munkáspártot (Sozialdemokratische Arbeiterpartei (Deutschland)). 1875-ben részt vett a párt egyesítésében az Általános Német Munkásegyesülettel (Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein), az új párt neve Németországi Szocialista Munkáspárt (SAPD) lett. A párt elleni elnyomási kísérleteknek az ún. szocialista törvény volt az alapja. Ebben az időszakban vált Bebel a szociáldemokrácia központi személyiségévé, és 1892-től egyike lett az SPD, Németország Szociáldemokrata Pártja két elnökének. Az SAPD ezt az új nevet vette fel 1890, a szocialista törvény hatályon kívül helyezése után. Bebel népszerűségét a nép ajkán olyan megnevezések jelzik, mint „Kaiser Bebel” (Bebel császár) vagy „Arbeiterkaiser” (munkáscsászár). A következő években továbbra is a párt élén állt és képviselte az SPD úgynevezett marxista centrumát, a baloldali szárny és a „revizionista” szárny között. A Német Császárság egyik legjelentősebb parlamenti képviselőjeként jelentős hatású írások szerzője volt.

Bebel, August  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 880 Ft 1 440 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...