Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Földrajzi és statisztikai atlasz

Földrajzi és statisztikai atlasz - Cholnoky Jenő - Régikönyvek
(0 vélemény)

A művelt, magyar közönség számára készült térképatlasz a világháború óta nem jelent meg. Ezen a hiányon óhajtott segíteni a kiadócég a világhírű freytag-féle atlasznak magyar nyelvű és magyar szempontból átdolgozott kiadásával. A német kiadás négy magyarországi térképét húszra egészítettük ki, természetesen a történelmi határokat véve alapul, mert a trianoni határokat csak efemeris jelenségeknek kell tekintenünk. A térképek helyneveit magyarul írtuk ott, ahol lehetséges. az idegen országok helyneveinek írásával mindig baj van. A latin betűkkel író nemzetek országaiban könnyű a dolog, mert egyszerűen az illető országban törvényes helynevet használjuk, s esetleg zárjelben odatettük a város magyar nevét is, pl. Wien (Bécs), Venezia (Velence) stb. De a nem latin betűs országok helyneveit fonetikusan kell átírni s ez sok nehézséggel jár. Különösen nehéz a görög helynevek átírása, mert a klasszikus átírást nem lehet elhagyni, hisz akkor Eszini-t kellene írni Athenae vagy Athén helyett! Kelet-Indiában van hivatalos átírás, Japánban pedig hivatalosan ajánlott, egyszerűsített angol átírás, azért ezt kellett alkalmazni. A térképatlaszhoz ugyancsak a magyar átírás alapján teljesen átdolgozott névmutató, továbbá az elszakított területek új helyneveinek jegyzéke járul. A német eredetitől eltérően az atlaszt terjedelmes statisztikai résszel egészítettük ki. Ennek külföldi anyagát egyrészt különböző hatóságoktól szereztük be, másrészt A. Fischer bécsi statisztikus, a Hickmann-féle statisztikai táblázatok szerkesztője állította össze. A magyar adatok jelentékeny részét a M. kir. Központi Statisztikai Hivatal volt szíves rendelkezésünkre bocsátani. Ezért itt mondunk hálás köszönetet.

Kiadó:
Győző Andor Kiadása
Kiadás éve:
1927
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
190+141+142 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 19.00cm, Magasság: 22.00cm
Súly:
1.30kg
Kategória:

Cholnoky Jenő

1870 - 1950
Cholnoky Jenő (Veszprém, 1870. július 23. – Budapest, 1950. július 5.) író, földrajztudós, tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Cholnoky Jenő  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1965
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...