Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Dávid király krónikája

Dávid király krónikája - Stefan Heym - Régikönyvek
(2 vélemény)

Bibliai időkben, a Biblia színterein játszódik ez a regény: Salamon király Jeruzsálembe hívatja kies vidéki otthonából Ethán történettudós s nagy és kitüntető feladattal bízza meg. A király atyjának a dinasztiaalapító Dávid krónikáját kell megírnia, örök időkre szóló tanúságul. Ethán lelkesen lát munkához, de hamarosan előre nem látott akadályokba ütközik. Az előkerülő adatok, a még élő szemtanúk vallomásai semmiképpen sem támasztják alá ezt a legendát, melyet Salamon és udvara bizonyítani óhajtana. Ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy szakadoznak fel a fiktív történet eresztékei, egyre több kínos tény kerül napvilágra - de nyilvánosság elé tárhatók-e valóban? Ethán megpróbálja összeegyeztetni írástudói lelkiismeretét a kínálkozó karrier követelményeivel. És ez az ami nem sikerülhet: lassanként nem csupán pályafutásának dicsőségéről kell lemondania, veszélybe kerül szerelme, szerény egzisztenciája, puszta élete is. S mikor dolgavégezetlenül, megcsúfoltatva távozik Jeruzsálemből, maga is tudja már, hogy nincs középút, nincs mód felemás tisztességre, az embernek választania kell igazság és hamisság között.

Sorozatcím:
Európa Zsebkönyvek
Fordítók:
Görög Lívia
Borító tervezők:
Engel Tevan István
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Harmadik kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630739801
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
267
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:

Stefan Heym

Stefan Heym  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 
akár 30%
Hűségpont:
 
akár 30%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1976Európa Könyvkiadó) 2018.08.27. 23:43

    Azt hiszem, most harmadszor vettem meg ezt a könyvet, az előző példányokat kölcsönadtam, és nem adták vissza többet. A könyv a hatalom és az írástudók viszonyát boncolgatja egy bibliai környezetben, Salamon király íratja meg apja, Dávid király krónikáját Ethán nevű írástudójával, akinek nem áll módjában elhárítani a "kegyet". A könyv valódi biblia elemzésként is szolgálhat, egyes részei tökéletesen felfedik az ellentmondásokat Dávid király történetében. Másrészt gyilkos humorral mutatja be, milyen őrülten nehéz igazat mondani egy zsarnoki, véres királyról, különösen egy olyan krónikában, amit egy másik zsarnok rendelt meg. És, vajon megéri-e? Miért küzd egyáltalán az írástudó, hogy megmutassa az igazságot például Betsábe és Uriás vagy Támár történetében? Többszörelolvastam már ezt a könyvet, de képtelen vagyok rájönni, hogy tudta az író annyi meleg humorral, vagy olykor maró szarkazmussal, de sosem elkeseredetten elmondani ezt a véres és kegyetlen történetet. Zseniális. Lenyűgöző.

  • (1976Európa Könyvkiadó) 2017.12.11. 16:51

    Fogalmam sem volt, – amikor belekezdtem a könyvbe – ki volt ez a Stefan Heym. A Dávid Király krónikája c. könyvének története Kr. e. 970 körül, bölcs Salamon király idejében játszódik. Dávid király fia a bölcs Salamon felkéri a kor egyik elismert íróját Ethant, hogy írja meg apja hiteles krónikáját. Ethan nyomozása során feltárja az igazságot és a sötét valóságot, hogy Dávid király nem is volt annyira szent és dicső, mint ahogy azt Salamon és udvara feltüntetni szeretné. Természetesen Ethan az igazságot szeretné megírni, de a bölcs Salamon ezt nem engedheti meg. A Krónikás így saját sorsát teszi kockára, teljesen megtörik, elveszik mindenét és elhallgattatják. A hatalom tökéletes ismerete és működése gyakorlatának átlátása, az értelmiség oldalak és pártok-közisége, azaz egy időtlen mondanivaló sugárzik a műből.
    Az érdekes az, hogy ez a mű az NDK rendszerében, Ulbricht, ill. Honecker-korszakában született. Persze a „dicső” kultúrpolitikusok ott is zaklatták az írót.