Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Egy hercegnő emlékezik

Egy hercegnő emlékezik - Odescalchi Eugénie - Régikönyvek
(1 vélemény)

A ​társadalom legmagasabb régióiban, a nagyúri pompa és luxus körülményei közt zajlik, és egy olyan társadalmi réteg – a magyar arisztokrácia – életmódjába, szokásaiba enged bepillantást, amely immár közel fél évszázada letűnt történelmünk színpadáról. Ilyen értelemben tehát izgalmas tudósítás a múlt eddig föltérképezetlen tájékáról, fontos adalék a minél teljesebb nemzeti önismerethez. De nem mindennapi fordulataiban sem: Odescalchi Eugénie hercegnő hosszú élete során – még a múlt században született és a 80-as évek derekán halt meg – olyan utat járt be, melyben az emberi sors forgandóságának antik-tragikus felfogása ölthetne testet: ez az út a császári udvar és a főúri kastélyok mesebeli világától a nincstelenség – a fűtetlen szoba és a krumpliföldeken böngészett ennivaló – keserves valóságáig vezetett, mégsem peszimizmust sugall, hanem az emberi tartás és méltóság megőrzésének fölemelő tanulságát. Ezért érdemes rá Odescalchi hercegnő, hogy élete ne merüljön feledésbe, írása ne maradjon olvasatlanul.

Borító tervezők:
Vaisz György
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9632820304
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
414 oldal + 24 képmelléklet
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2020.01.22. 12:45

    Számomra minden oldala izgalmas volt. Bár megértem azokat, akiket a sok porcelán számbavétele untat. Az én szüleim még ismerték Eugénie nénit Szécsényből. Én is oda jártam iskolába, és jártam a kastélyban is, ezért is izgalmas volt. (Ráismerni például arra a tiszafára, melyet a férje ültetett a várkertbe.) Annak ellenére, hogy a történelem órákat nem szerettem, a hercegnő életén keresztül mégis érdekfeszítő volt az eseményeket olvasni.