Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Eszmetörténeti előadások

Eszmetörténeti előadások - Erényi Tibor, Földes György, Berend T. Iván, Matolcsy György, Andor László, Szigeti Péter, Havas Péter, Surányi György, Erdös Tibor - Régikönyvek
(0 vélemény)

A 20. század eszméinek és a század történelme alakítóinak szentelt előadássorozat most megjelenő kötete két nagy téma köré csoportosítja anyagát. Berend T. Ivánnak a századot mint „szélsőségek" és szélsőséges megnyilvánulások koncentrált kifejeződését tekintő sarkított és elemző történeti problémafelvetése után Erényi Tibor - és hozzá kapcsolódóan Havas Péter, valamint Szigeti Péter - hosszú időtartamot átfogó fejlődéstörténeti elemzése a „szociáldemokrácia évszázadát" mutatja be Eduárd Bernstein munkásságától a Willy Brandt képviselte szociáldemokrata eszmeiségig. John Maynard Keynesnek, a század meghatározó közgazdasági teoretikusa és gyakorló közgazdásza munkásságának elemzését Erdős Tibor adja, írásában azt bizonyítva, hogy a keynesi gazdasági modell máig kínálja tanulságait. Keynes eszmevilágának mélyebb megértését segítik Surányi György, Matolcsy György és Andor László írásai. A kötet tanulmányainak főszereplői tehát mind olyan személyiségek, akik tevékenységük vezéreszméjének a „nyers kapitalizmussal" szemben nem a nacionalizmus vagy a bolsevizmus szélsőségeit választották, hanem a a kapitalizmus megreformálását, és politikusként, közgazdászként fel tudták mutatni a totalitariánus berendezkedések alternatíváját jelentő jóléti állam megteremtésének reális lehetőségét. A kötet lapjairól egyértelműen kirajzolódik annak tanulsága, hogy a század sokak által meghaladottnak, lezártnak, kárhoztatottnak tartott eszmerendszereit - Matolcsy György szavaival élve - nem temetni, de olvasni kell. A kötet egésze - és tematikus egységei külön is - joggal tarthat számot a szélesebb körű érdeklődésre, de mint „hiánytémák" gyűjteménye az egyetemi oktatás számára is jó szívvel ajánlható.

Sorozatcím:
Akik nyomot hagytak a 20. századon 1.
Kiadó:
Napvilág Kiadó
Kiadás éve:
1998
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második, változatlan lenyomat
Nyomda:
Alfadat Press, Tatabánya
ISBN:
9639082325
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
224 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Előszó. A centrum, a periféria és az ember (Földes György) 7
Berend T. Iván: Szélsőségek százada. A 20. század eszméinek születése 17
Erényi Tibor: A szociáldemokrácia nagyjai a modernizációról: Bernsteintől Brandtig (szociáldemokrata dilemmák) 43
Szigeti Péter: A szociáldemokrata modernizáció érvényességtartományai 87
Havas Péter: Harold Wilson és a labourista modernizáció az 1960-as évek Nagy-Britanniájában 98
Erdős Tibor: A keynesi elméleti rendszer és a válságkezelés 105
Surányi György: Válságkezelés a gyakorlatban. Reflexiók 171
Matolcsy György: John Maynard Keynes - olvassuk, ne temessük! 178
Andor László: A békesség gazdaságtana. Politikai arcképvázlat John Maynard Keynesről 202
A kötet szerzői 225

Erényi Tibor

Erényi Tibor  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 700 Ft 2 160 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...