Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fekete barázda

Fekete barázda - Ormos Gerő - Régikönyvek
Fekete barázda - Régikönyvek Fekete barázda - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet a könyvből: "Két nehéz paraszt huppog a tüzes porban. Apa és a fia. Egyformán Árva József a nevük. Egyik ötven esztendős lehet, a másik kereken huszonhat. Legidősebb fia az apjának. Jókora csontos legény, lomha mozgású, akár egy öreg bivaly a majorudvarban. Rongyosak, kopottak mind a ketten. Akkora foltokat rakott a nadrágjukra Árváné asszony, hogy alig akad már rajta valami a rendes szövetjéből. Szürke parasztok. Ott ordít a fekete sorsuk minden rongydarabjuk foltjain, a foszladozó, üres zsebeik száján s a kemény, barázdás arcukon. Hajnalban, mielőtt nekivágtak ennek az útnak, tiszta kenderinget adott rájuk az asszony. Maga vetette a magját, maga vágta le, maga áztatta, tilolta, fonta, szőtte a nyomorúságos eszközein s öreg Sobákné varrta meg, egy véka búzáért. De annak van már tíz esztendeje is. Két szál ing került csak egy-egy férfiembernek a családban. Egyiket ünneplőre adta rájuk, a másikat kemény mezei munkában marta a testükön a savanyú verejték. Foltosak már ezek az ingek is, akárcsak a nadrágok. Mállasztják az esztendők, forró nyarak, virradattól vakulásig nyűvő munkák. Meg aztán éccakára is ez szolgál. Nem veszik le, ha ki nem hántja belőle őket a melegség, sokszor egy álló hétig. Este abban fekszenek le, hajnalban megmártják a nagy markukat a kútnál, fölmernek egy kevés hideg vizet a zsíros arcukra s kész a tisztálkodás. Hajtja az embert erősen a munka. Olyanfélét érez, hogy hiába is cicomázná magát, hiszen amint kikerül a házból, egyszerre veri a nap, odakint a földeken felrebbenti a kapa a száraz barázda fekete porát s egyszerre megcsapja a nyirkos bőrét."

Sorozatcím:
Magyar Regények
Kiadó:
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt.
Kiadás éve:
1941
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Budapesti Hirlap nyomdája
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
219 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.25kg
Kategória:

Ormos Gerő

1907 - 1987
Ormos Gerő Vilmos, Ortlik (Pozsony, 1907. október 14. – Szeged, 1987. december 18.): magyar író, drámaíró, újságíró, szerkesztő. A háború előtt befutott író volt nyolc regénnyel. Postai tisztviselőként kezdte pályáját Székesfehérváron. 23 évesen már drámáját mutatták be a királyi városban, számos novella után hamarosan regényekkel jelentkezett. A nyilvánosság korán meghozta számára az íráskedvet lendületbe hozó elismerést és sikert. Olyan buzdítói és támogatói voltak fiatalon, mint Herczeg Ferenc, Benedek Marcell, Zsigray Julianna vagy Vikár Béla - utóbbihoz később szoros baráti szálak fűzték, mint pécsi kapcsolatai révén Weöres Sándorhoz is.

Ormos Gerő  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1940
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 500 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...