Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fények, nagyváros

Fények, nagyváros - McInerney, Jay - Régikönyvek
(0 vélemény)

„Kölyökfalka” ​- így nevezték el az amerikai kritikusok (vagy a bulvársajtó?) azoknak az íróknak a csoportját, akik a 80-as évek elején egy időben tűntek fel. Szemtelenül fiatalok és még szemtelenebbül sikeresek voltak. A húsz-egynéhány évesen publikálni kezdő s aztán szinte egyik napról a másikra kultikussá váló írókban (Bret Easton Ellis, Jay McInerney, Tama Janowitz) nem csupán életkoruk volt közös, hanem egy új nemzedék újfajta érzékenysége és gyilkos iróniája is. McInerney alakjai, akiknek fejében Fitzgerald, Hemingway és Faulkner békésen megfér a popkultúra állandó kísérő zenéjével, nagykanállal eszik azt az életet, amelytől viszolyognak. Imádják a város forgatagát, s közben elegük van belőle: a fényekből, az éjszakai bárokból, a kokainból, a gyorsan felszedhető csajokból (akikről esetleg kiderülhet, hogy nem is csajok); s talán kertes vidéki házra és meleg családi fészekre vágynak – Mint a Fények, nagyváros hőse, aki New York lázas forgatagában próbálkozik a túléléssel: nappal egy újság Tényhitelesítő Osztályán gürizik, éjjel pedig a remekművét kellene írnia, amellyel majd berobban az amerikai próza élvonalába – de ehelyett próbál megfeledkezni lélekölő munkájáról és feleségéről, Amandáról, aki egyik percről a másikra faképnél hagyta, amikor épp beindult a modellkarrierje. A Fények, nagyváros – amely annak idején a „kölyökfalka” első óriási sikere lett – izzó keserűséggel írja le egy elhagyott férfi keserveit: úgy érezhetünk együtt a hősével, hogy az idő és a hely (a nyolcvanas évek, New York) a lélek történéseinek puszta hátterét adja. Ám ez a háttér mégiscsak felejthetetlen a maga minden őrületével: s a regény így lesz ragyogó látlelet a nyolcvanas évekről és arról a generációról, amely akkor még épp csak kezdte megismerni önmagát: újszülöttként csodálkozott rá a világra, amelyben sehogy sem találta a helyét.

Sorozatcím:
Európa Zsebkönyvek
Fordítók:
B. Siklós Márta
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1993
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9630755645
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
194
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 18.00cm
Kategória:
Hajnali hat óra. Hol vagy egyáltalán? 7
A Tényhitelesítő Osztály 17
A széppróza haszna 42
Kilátás az anyaméhből 60
Les jeux sont faits 75
Kómabébi él! 87
Törpék, menyétek, kutyaeledel 106
Ó, couture! 126
Részvét és metélt tészta 135
Képzetek foltokban 152
Az éjszakai műszak 167
Hogy s mint? 177
Utószó (Bán Zsófia) 190

McInerney, Jay

1955 -
John Barrett McInerney Jr. (Hartford, USA, Connecticut, 1955. január 13. –) amerikai író, az úgynevezett "kölyökfalka" ("Brat Pack") íróinak egyike. Ismert regényei a Fények, nagyváros, a Lángos csillag fakul, az Életem története és A jó élet. 1988-ban azonos címen fílmre írta első könyvét (szereplők: Michael J. Fox és Kiefer Sutherland), 1998-ban közreműködött az Angelina Jolie főszereplésével készült, Kifutó a semmibe című HBO produkció forgatókönyvének megírásában, amiért Emmy-díjra jelölték. Egy ideig vezette az amerikai House&Garden magazin bor rovatát, aminek kapcsán két könyvet is kiadott Bacchus & Me (2000) és A Hedonist in the Cellar (2006) címmel.

McInerney, Jay  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2006
Antikvár könyv
2 600 Ft 1 820 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...