Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Filmkultúra A film művészetfilozófiája

Filmkultúra - Balázs Béla - Régikönyvek
Filmkultúra - Régikönyvek Filmkultúra - Régikönyvek
(0 vélemény)

Most, hogy a film művészetéről szóló utolsó könyvemet írom, szükségét érzem, hogy előző filmelméleti könyveimre emlékezzek és emlékeztessek. Nem azért, hogy huszonöt esztendő munkájának holmi befejezett kerek egységet adjak, hanem ellenkezőleg azért, hogy utolsó könyvemet úgy indíthassam útjára, mint huszonöt év előtt az elsőt: egy be nem fejezett, sőt alig elkezdett művészet jövőt követelő proklamációjaként. Első filmelméletem nem egy régen kialakult művészet, könyvtárakban és múzeumokban felmérhető, eligazító térképé volt, hanem iránytű ismeretlen tengerekre merészkedő felfedezők számára. Most, hogy a film ötvenéves évfordulóján vissza- és körülnézve emlékezünk rá, hogy láttunk egy új művészetet nemcsak megszületni, hanem (mint némafilmet) meghalni is, hogy láttuk hangosfilm formájában testet váltani és láttuk technikája nagyszerű fejlődése folyamán új szellemét, lelkét elcsenevészedni, most, hogy látjuk századunk legnagyobb ígéretét, a filmművészetet veszedelmes zsákutcában megrekedve - most újra az elmélet iránytűjével kell utat keresnünk. Idéznünk kell, minek ígérkezett a film, hogy felmérhessük, mi veszett el és mi van veszendőben és hogy a dialektikus fejlődés szerpentinútján magasabb síkon indulhassunk el újra a kezdet irányában. Ez a könyv úgy tekint vissza, mint ahogy nagy elugrás nekifutásához kell hátralépnünk. Huszonöt év előtt írtam meg a film első esztétikáját és művészetfilozófiáját. Akkor a film még vásári mutatvány ősállapotában volt: művelt hagyomány és ízlés gátlásai nélkül, mindennap újat merő zseniális ponyva. Bár használta önkényesen a régi előkelő művészetek legfinomultabb eszközeit is, nem tudta és nem vallotta magáról, hogy művészet. Nem járt ki neki ez az akadémiai rang és a vele járó igényességet nem vállalta. Nem volt elismert nemessége, mely kötelezte volna. Esztétikája nem volt.

Kiadó:
Szikra Kiadás
Kiadás éve:
1948
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Arany János Nyomda R. T.
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
256
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.30cm, Magasság: 19.60cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Előszó 5
Az elmélet dícsérete 9
Őstörténet 14
Új formanyelv 20
Vizuális kultúra 23
A látható ember 29
Az alkotó kamera 35
A közelkép 42
Az ember arca 49
A változó beállítás 74
A vágás 99
Panoráma 118
A kamera kifejező technikája 122
Filmstílusok problémái 131
Az "Avantgarde" formalizmusa 151
Optikai trükkök, rajzolt filmek 161
A hangosfilm 168
A dialógus 190
A hanggroteszk problémája 199
Megjegyzések a színes és plasztikus filmhez 208
A forgatókönyv 211
Anyag és műfaj 222
Stílusproblémák 230
Zenés műfajok 239
Hős, szépség, sztár és Gréta Garbó esete 246
A szovjet film útja és céljai 250

Balázs Béla

1884 - 1949
Balázs Béla, 1913-ig Bauer Herbert Béla (Szeged, 1884. augusztus 4. – Budapest, Józsefváros, 1949. május 17.) költő, író, filmesztéta, filmrendező, filmfőiskolai tanár.

Balázs Béla  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 500 Ft 3 150 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 100 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...