Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Firenzei éjszakák XIX. századi kisregények

Firenzei éjszakák - Heine, Heinrich, Charles Dickens, Prosper Mérimée, Keller, Gottfried, Creanga, Ion, Lev Tolsztoj - Régikönyvek
(0 vélemény)

A „Dalok könyve” költőjének egyik jellegzetes írása a „Firenzei éjszakák” című novella, amely Heine munkássága harmadik nagy korszakának, a párizsi időknek legelső éveiben keletkezett. A költő politikai magatartása, tekintélyeket nem kímélő maró szatírája, sokféle kényes támadása és szabadszájúsága a 19. század harmadik évtizedében már bizonytalanná tették helyzetét Németországban és Heine, mint ismeretes, 1831 tavaszán búcsút mondva hazájának, végleg letelepedett Párizsban, ahol életének második felét töltötte. A „Firenzei éjszakák”-ban a Heine által ritkán művelt prózai elbeszélés útjai a költő utazási novelláinak régebbi motívumaira vezetnek vissza. A novella címe is közvetlen kapcsolatot mutat az olasz útleírásokkal. Hogy a keret hőse és a keretbe foglalt leírások elbeszélője a Maximilian név ellenére is maga Heine, az már az eredeti kézirat fölfedezése előtt is nyilvánvaló volt. A novella eredeti kéziratából azonban megállapítást nyert, hogy Heine az elbeszélés hősének nevét Maximilian, vagy a gyakran használt rövidített Max helyett eredetileg „Signor Enriko”-nak írta, miért is kétség sem fér a „Firenzei éjszakák” önéletrajzszerűségéhez.

Sorozatcím:
A Világirodalom Remekei (8. sorozat)
Fordítók:
Réz Ádám, Katona Tamás, Benedek Marcell, Schöpflien Aladár, Sütő András, Szőlősy Klára
Borító tervezők:
Lóránt Lilla
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630724758
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
349 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
Heinrich Heine
Firenzei éjszakák (Katona Tamás) 5
Charles Dickens
Karácsonyi ének (Benedek Marcell) 55
Prosper Mérimée
Carmen (Réz Ádám) 135
Gottfried Keller
A három tisztes fésűslegény (Schöpffin Aladár) 193
Ion Creangá
Fehér Szerecsen (Sütő András) 233
Lev Tolsztoj
Az ördög (Szőllősy Klára) 285

A kötet írói (Ferencz Győző) 341

Heine, Heinrich

1797 - 1856
Christian Johann Heinrich Heine (eredeti nevén Harry Heine, Düsseldorf, 1797. december 13. – Párizs, 1856. február 17.) zsidó származású német romantikus költő, író, újságíró. Egyszerre mondják a romantika utolsó költőjének és a romantikát meghaladó realista és modern költőnek. Műveiben a német köznyelv irodalmivá vált. Újságíróként, tudósítóként tárcáinak, utazási élményeinek eddig nem ismert irodalmi színt, elegáns légiességet adott, ezzel együtt pedig magának a német nyelvnek is. Kritikus, politikailag elkötelezett újságíróként, esszéistaként, szatirikusként, vitázóként egyaránt volt csodált és rettegett. Egyike a leggyakrabban fordított német nyelvű költőknek. Megítélése, s az életművéhez való viszony gyakran változott és változik a történelem folyamán, napjainkban is. A romantika jegyében született és általa modernné és egyedivé formált lírája és az egész Európa gondjait látó és elemző publicista és esszéista a nagy triász harmadik tagja, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller és Heinrich Heine a három klasszikus óriás a német nép irodalmában. Heinrich Heine jelentősége a német irodalomban, Petőfi Sándoréhoz hasonlítható a magyar irodalomban.

Heine, Heinrich  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...