Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fűszerek könyve Étel- és italízesítők ismertetése, termesztése és a fűszerezés gyakorlata

Fűszerek könyve - Romváry Vilmos - Régikönyvek
(2 vélemény)

Kívánom, hogy ez a pár sor írásom afféle aperitif legyen Romváry Vilmos barátom érdekes könyve előtt. Az aperitif francia szó. Azt jelenti: étvágygerjesztő valami. Némelyek szerint fűszeres ital, de mások szerint egyéb is lehet. Például - mint ebben az esetben - előszó. Igen! Ez a rövid írás étvágygerjesztő szeretne lenni a fűszeres könyv előtt, és csupán az a célja, hogy beköszöntsön az olvasók előtt és minden egészségére ügyelő család otthonába, sőt esetleg konyhájába is. Mit is nevez fűszernek - régies formában fűszerszámnak - a magyar, és mit ért azon, amikor azt mondja: megfűszerez valamit? Semmi esetre sem csak azt, hogy valaki sót, borsot tesz az ételbe. De ha arra gondolunk, hogy az ember nemcsak az ételét, hanem sokszor még az életét is kénytelen derűs baráti szóval, elmeérlelő beszélgetéssel vagy napsugaras vidámsággal fűszerezni, egyszerre világossá válik a kérdés. Az, hogy valami "fűszeres", az ízesebbet, szebbet, jobbat, kedvesebbet, színesebbet, értékesebbet jelenti, azt, ami a száraztól, színtelentől elüt. A füves emberek füves tudománya tehát már csak azért is szép, mert az a célja, hogy az effajta ízesítésekhez, színesítésekhez szükséges füveket összekeresse.

Borító tervezők:
Gábor Péter
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
6.
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632310934
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
324 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Aperitif 5
A fűszerezés öröme 9
Egy kis fűszertörténelem 12
A fűszerekről általában 17
A fűszerek hatóanyagairól 22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése 26
Fűszertartó a konyhában 30
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése 33
Étel- italfűszereink részletes ismertetése 37
Angelika 38
Angosztura 40
Áfonya 41
Ánizs 42
Babérlevél 45
Bazsalikom 47
Boróka 49
Bors 51
Borsikafű 54
Borsmenta 56
Cayeni bors 58
Citrom 59
Citromfű 61
Csillagánizs 62
Édes kömény 64
Fahéj 66
Fehér üröm 67
Fekete üröm 69
Fokhagyma 70
Galanga 73
Grape fruit 74
Gyömbér 75
Izsóp 77
Kakukkfű 78
Kapor 81
Kapri 83
Kardamomi 85
Kaszkarilla 87
Kálmos 87
Komló 88
Koriander 90
Kömény 91
Kurkuma 93
Lestyán 95
Majoranna 96
Metélőhagyma 98
Mustár 100
Narancshéj 102
Padlizsán
Paprika 104
Paradicsom 106
Pasztinák
Petrezselyem 108
Rebarbara
Retek
Római kömény 112
Rozmaring 115
Sáfrány 116
Sáfrányos szeklice 118
Szagosmüge 120
Szegfűbors 121
Szegfűszeg 122
Szerecsendió 125
Szurokfű 126
Tárkony 128
Torma 129
Turbolya 131
Vanília 133
Vasfű 134
Vöröshagyma 136
Zeller 138
Zsálya 140
Fűszernövények a kiskertben és az ablakban 151
Fűszernövények házi tartósítása 162
Fűszerkeverékek 171
Fűszeres pácok - pácolások 143
Néhány szó a divatos fűszermártásokról 147
Az ételízesítőkről 201
A gomba is fűszer 205
Legyünk óvatosak a sózással! 210
Fűszeres növényi ecetek 214
Ízesített konyhaecetek 214
Borecetek 216
Egyéb ecetek 217
Korszerű ételek - korszerű ételízesítés 219
Új típusú és hagyományos levesek 219
Konzervételek 222
Mirelite gyorsfagyasztott ételek 226
Alufóliás ételek 230
Grillételek 232
Húsételek 238
Halételek 244
Sajtos ételek 247
Saláták 250
Baba- és gyermekételek 256
Diétás fűszerezési tanácsok 260
A fűszerek mint italalapanyagok 269
Likőrök, pálinkák 273
Gyümölcsborok, bólék, sörök 276
Hűsítő italok 278
Kávék 279
A méz mint ízesítő 280
Fűszerkalauz 284
Mihez - mit? 285
Mit - mihez? 292
Hasznos konyhai tanácsok 298
Fűszernövények a szépség szolgálatában 306
Irodalomjegyzék 310
Mit hol keressünk? 311

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
960 Ft 480 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 800 Ft 1 440 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1976Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat) 2015. 10. 18. 8:56

    Sok fűszert és használatát e könyv által ismertem meg. Jól használhatóak a receptjei, a gyógyteái. Az ismert és kevésbé ismert fűszerek és gyógynövények megismerésében nagy segítségemre volt.

  • (1976Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat) 2015. 10. 13. 8:53

    A könyvnek nagy hasznát vettem az általam már ismert és nem ismert különleges fűszerek megismeréséhez. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kipróbálni új ízeket.