Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fűszerek könyve Étel- és italízesítők ismertetése, termesztése és a fűszerezés gyakorlata

Fűszerek könyve - Romváry Vilmos - Régikönyvek
(2 vélemény)

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett. Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa . S mindez akkor történ, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikárusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáihoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI.századbeli kéziratos könyvecskébe. "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majoránnával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora! És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal? Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk." A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majoránnán kívűl alig ismerünk más ízesítőt." Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, ami a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával, és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is. A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővítette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósításával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megírt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételízesítés". "A méz mint ízesítő". "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek.

Illusztrátorok:
Karmazsin Klára
Borító tervezők:
Gábor Péter
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Hetedik kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
325 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Aperitif 5
A fűszerezés öröme 9
Egy kis fűszertörténelem 12
A fűszerekről általában 17
A fűszerek hatóanyagairól 22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése 26
Fűszertartó a konyhában 30
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése 33
Étel- italfűszereink részletes ismertetése 37
Angelika 38
Angosztura 40
Áfonya 41
Ánizs 42
Babérlevél 45
Bazsalikom 47
Boróka 49
Bors 51
Borsikafű 54
Borsmenta 56
Cayeni bors 58
Citrom 59
Citromfű 61
Csillagánizs 62
Édes kömény 64
Fahéj 66
Fehér üröm 67
Fekete üröm 69
Fokhagyma 70
Galanga 73
Grape fruit 74
Gyömbér 75
Izsóp 77
Kakukkfű 78
Kapor 81
Kapri 83
Kardamomi 85
Kaszkarilla 87
Kálmos 88
Komló 90
Koriander 91
Kömény 93
Kurkuma 95
Lestyán 96
Majoranna 98
Metélőhagyma 100
Mustár 102
Narancshéj 104
Padlizsán 106
Paprika 108
Paradicsom 112
Pasztinák 115
Petrezselyem 116
Rebarbara 118
Retek 120
Római kömény 121
Rozmaring 122
Sáfrány 125
Sáfrányos szeklice 126
Szagosmüge 128
Szegfűbors 129
Szegfűszeg 131
Szerecsendió 133
Szurokfű 134
Tárkony 136
Torma 138
Turbolya 140
Vanília 141
Vasfű 143
Vöröshagyma 145
Zeller 147
Zsálya 149
Fűszernövények a kiskertben és az ablakban 151
Fűszernövények házi tartósítása 162
Fűszerkeverékek 171
Fűszeres pácok - pácolások 181
Néhány szó a divatos fűszermártásokról 187
Az ételízesítőkről 201
A gomba is fűszer 205
Legyünk óvatosak a sózással! 210
Fűszeres növényi ecetek 214
Ízesített konyhaecetek 214
Borecetek 216
Egyéb ecetek 217
Korszerű ételek - korszerű ételízesítés 219
Új típusú és hagyományos levesek 219
Konzervételek 222
Mirelite gyorsfagyasztott ételek 226
Alufóliás ételek 230
Grillételek 232
Húsételek 238
Halételek 244
Sajtos ételek 247
Saláták 250
Baba- és gyermekételek 256
Diétás fűszerezési tanácsok 260
A fűszerek mint italalapanyagok 269
Likőrök, pálinkák 273
Gyümölcsborok, bólék, sörök 276
Hűsítő italok 278
Kávék 279
A méz mint ízesítő 280
Fűszerkalauz 284
Mihez - mit? 285
Mit - mihez? 292
Hasznos konyhai tanácsok 298
Fűszernövények a szépség szolgálatában 306
Irodalomjegyzék 310
Mit, hol keressünk? 311

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos  további könyvei

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • (1976Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat) 2015.10.18. 8:56

    Sok fűszert és használatát e könyv által ismertem meg. Jól használhatóak a receptjei, a gyógyteái. Az ismert és kevésbé ismert fűszerek és gyógynövények megismerésében nagy segítségemre volt.

  • (1976Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat) 2015.10.13. 8:53

    A könyvnek nagy hasznát vettem az általam már ismert és nem ismert különleges fűszerek megismeréséhez. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kipróbálni új ízeket.