Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gainsborough

Gainsborough - Kelényi György - Régikönyvek
(1 vélemény)

A híres ember cselekedetei mindig is felkeltették a többiek kíváncsiságát: milyen lehet a megjelenése, az arca? Külső megjelenés és egyéniség bensőséges és sokatmondó összefüggése volt minden korszakban a portréfestészet nagy népszerűségének forrása. Az önálló képmás műfaját és alapelveit a XV. század teremtette meg. A nagy egyéniségek, az érdekes embersorsok, a társadalmi korlátokat áttörő hadvezérek, meggazdagodó kereskedők, híres művészek, tudósok korában újra érdekesség válik az egyén, az egyes ember a maga testi valóságában, és a kiemelkedő személyiségek mellett megjelennek a mindennapi élet szereplői is. "A realitások tisztelete - írja Marlaux - a polgári értékrend része." A reneszánsz óta a jó portré többféle követelménynek tesz eleget - koronként változó mértékben. Azt hihetnénk, a legfontosabb kívánalom a hasonlóság, a modell arcvonásainak felismerhető, pontos ábrázolása. Csakhogy a festő nem elégedhet meg a külső jegyek bemutatásával; érzékeltetnie kell a jellemet, az egyéniség fő vonásait, sőt az ábrázolt személy társadalmi hovatartozását, szerepét, jelentőségét is. E feladatok egyúttal a lehetőségek sokféleségét jelzik; általuk érvényesülhet a portréfestők egyénisége, művészi felfogása a legkülönbözőbb elvek uralma idején. Különösen feltűnő az arcképfestészet páratlan népszerűsége Angliában, ahol a reformáció óta a művészeti élet másként alakult, mint a kontinensen. Megszűntek a nagy egyházi központok, abbamaradt a további, kolostorokhoz, egyházi műhelyekhez kapcsolódó mesterképzés. Az új műpártoló-megrendelő réteg érdeklődése világi témánkra - elsősorban a képmás műfajára - korlátozódott. A művészképzés megoldatlansága miatt az angol művészet színvonala alacsonyabb lett, és a nagyobb megbízásokat nem helyi mesterek, hanem külföldről behívott, elismert festők kapták. A XVI. században Holbeint, a XVII. század elején Rubenstnek hívták Angliába, és mindkettőjüket elhalmozták megrendelésekkel. Van Dyck olyanannyira meghódította az angol közönséget és a művészeket, hogy még a XVIII. században is követendő példának számított a portréfestészetben. A virtuóz anyagfestésen túl arcképeinek utolérhetetlen eleganciája jelentett újat kortársai számára. Modelljeinek előnyös tulajdonságait, az öltözködés finomságát, a magatartás könnyedségét hangsúlyozta. Az ábrázolt személyek - arisztokraták és gazdag polgárok - egy kiváltságos osztály idealizált, nem hétköznapi világához tartoznak, amelyben szépség, előkelőség és finomság uralkodik.

Sorozatcím:
A művészet világa
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth Nyomda
ISBN:
9631303381
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
14+képek
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 25.00cm, Magasság: 28.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Heneage Lloyd és nővére
Az Andrews házaspár
John Plampin
A cornardi erdő
William Wolaston
Pásztorlánynak udvarló favágó
A művész lányai pillangót kergetnek
Mrs. Philip Thicknesse
Uvedale Tomkyns Price
William Poyntz
Mary Howe grófnő
Erdős táj lovassal és juhnyájjal
David Garrick Shakespeare mellszobrával
A kékruhás fiú
Dr. Ralph Schomberg
Penelope Ligonier grófnő
Elisabeth és Mary Linley
Mrs. Graham
Lady Brisco
Piacról hazatérő parasztok
Mrs. Siddons
Henry Bate-Dudley
Reggeli séta
Mrs. Sheridan
Az itató
A kunyhó
Kunyhó pipázó paraszttal
Völgy juhnyájjal és kecskével
Lady Sheffield
Erdős táj tóval és tehenekkel
Táj tehenekkel
Piacra tartó szekér
Kislány disznókkal
Kislány kutyával

Kelényi György

Kelényi György  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1937
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
5 000 Ft 2 000 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2021. 05. 07. 17:27

    Pár oldalas életrajzzal kezd az író. A festő híresebb képeit veszi sorra a könyv, időrendben, ami a fejlődését is mutatja. Mindegyikhez megadja az elkészülés rövid történetét is.