Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Genezáret

Genezáret - Bor Ambrus - Régikönyvek
(0 vélemény)

Későn kezdtem írni. Úgy gondolom nincs időm szép történetekre, fél- és negyed konfliktusokra. De azt hiszem, hogy kortársaimnak, embertársaimnak sincs sok ideje. Mesékre sincs, és arra se, hogy eredményeken elringatódzzanak. Évtizedeink és jelenünk ellentmondásaival kell szembenézni, kertelés nélküli számvetésre és számadásra kell az idő. Erő. és időfecsérelés és keserű ízek édesítgetése, az ízetlen falatok fűszerezése. Ember és író dolga az – hiszen mihamarabb előbbre akar jutni és előbbre akar vinni –, hogy szigorúan szembenézzen a kor tényeivel. Tárja föl kicsinységeinket. Ezek szánandóak, de nem szánalmasak. és egyszer, valamikor nagysággá változnak. Tegye pontos mérlegre a tétova erőfeszítéseket, a tévcselekvéseket, a mulasztásokat, az akaratlan igazságtalanságokat. A szándékosakat is. Ettől a dolgától akkor se tágítson, ha következtetései most, egyelőre, keservesek. Árnyékból mutasson a fény felé, ne előlegezze magának és embertársainak azt a világosságot, amely felé egyelőre csak törekedni kell. Törekedni viszont életre-halálra. Efféle számadásra a kispróza, a novella alkalmas. Ez a műfaj már nem tűri a mellébeszélést, a mentegetődzést, a magyarázatot, a fölösleges ékítményt. A novellaíró műhelymunkája jórészt tömörítést, rövidítést, jelzők, kerekded-kedves fordulatok, párbeszéd-üresjáratok kíméletlen törlése. Nem is ritkán olyan önkritikai művelet, amelynek eredményeként egy konfliktus egyetlen bekezdésre, egy egész emberélet egyetlen oldalra zsugorodhat össze. Igyekeztem csak annyit mondani, amennyi föltétlenül szükséges. És elkerülhetetlenül szükséges. Bor Ambrus

Borító tervezők:
Sebestyén Lajos
Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1970
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Vas megyei Nyomdaipari Vállalat
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
224 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Bor Ambrus

1921 - 1995
Bor Ambrus (Lukács János) (Gödöllő, 1921. október 31. – Budapest, 1995. május 18.) József Attila-díjas (1981) magyar író, műfordító, publicista.

Bor Ambrus  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1986
Antikvár könyv
800 Ft 400 Ft
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1966
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...