Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gyakorlati útmutató a Kásruszhoz Zsidó étkezési törvények

Gyakorlati útmutató a Kásruszhoz - Wagschal, Rabbi S. - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ez a könyv a "The New Practical Guide to Kashruth" (Gyakorlati útmutató a Kásruszhoz) könyvnek a fordítása, amely a kóser háztartást illető dolgokban alapvető műnek számít. Lehetetlen úgy tökéletes zsidónak lenni, hogy közben valaki nem gyakorolja a Tóra vallásos előírásait. A kásrusz az egyik ilyen legalapvetőbb terület, és azt egyáltalán nem nehéz gyakorlatba ültetni. A kásrusz olyan dolog, amit az ember saját otthonában gyakorol, és ott, a kásrusz legfőbb helyszínén, a konyhában, minden a háziasszony akarata szerint történik. A könyvet sok nyelvre lefordították már. Eddig megjelent angolul, franciául, héberül, spanyolul, hollandul és oroszul. Most a magyar olvasóközönség számára is hozzáférhetővé válik.

Fordítók:
Yeshaya P. Balog
Kiadó:
Yeshiva Yad Halrvi
Kiadás éve:
2000
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
T-Mart Press Kiadó és Nyomdaipari Kft.
ISBN:
963004210X
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
208 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Ajánlás 12
A könyv írójának bevezetője 16
A könyv fordítójának bevezetője 18
A lefordíthatatlanul hagyott héber szavak jegyzéke 20
A Smito részben használt, lefordíthatatlan héber kifejezések 22
Miért éppen Kásrusz? 26
Kásrusz, Sábesz és Thárász Hámispócho 28
Péksütemények és gyárilag előállított ételek 30
A kenyér 30
Sütemények és kekszek 31
Zsidó pékség nem-zsidó pékekkel 31
Sütés zsidó házban 31
Általánosságban a gyárilag előállított élelmiszerekről 31
Kereskedelem tréfli élelmiszerekkel 33
A kóser hús és annak problémái 34
Melyek a kóser húsfajták? 34
Sechíto és kóser hentesek 35
Három ok arra, hogy húst csak megbízható hentesnél vásároljunk 36
Hal és tojás 37
Hal 37
Tojás 39
Nem-zsidók tejtermékei 40
Tej 40
Vaj 42
Sajt 42
Tejszín, aludttej és joghurt 43
Nem-zsidó bor 44
A bor ivása 45
A bor haszonélvezése 45
Kóser bor, amelyhez nem-zsidó személy ér hozzá 45
Ha kóser bort olyan pohárba öntenek, amely nem kóser bort tartalmaz 46
Mely folyadékok tekintentők bornak 46
Zsidó felügyelet nélkül hagyott bor 47
Forralt bor 47
Kóser italok 47
Rovarok és férgek az ételben 48
Rovarok vizsgálata 48
Hogyan vizsgáljuk meg a gyümölcsöt és a zöldséget? 49
A megvizsgált rész elfogyasztása 51
Parányi bogarak az ételben 52
Nem-zsidó személy által főzött étel 55
Mi az a bisul nóchri? 55
Mely élelmiszereknél merül fel a bisul nóchri esete? 57
A tejes és a húsos ételek szétválasztása 59
A konyha berendezése 59
A húsos sütő tejessé tétele 63
Húsos és tejes fogások között várni kell 63
Ha a fogaink közt húst találunk 64
Húsos étel megkóstolása 64
Az asztalnál 66
Tejes és húsos ételek keveredése és érintkezése 67
Ha tejes étel kerül érintkezésbe húsos edénnyel és viszont 67
Párve edények 68
A tejes és húsos ételek egymással való főzésének tilalma 69
Tojásban és más ételben talált vér 71
Vércsepp a tojásban 71
Emberi vér és haltól származó vér 73
A hús kóserozása 74
A kóserozáshoz szükséges felszerelés 74
Kóserozás a sechtelés utáni, legfeljebb harmadik napig 75
A kóserozás előtti hús 76
A kóserozás menete 77
A sózás által kiszívott vér 81
Tyúk és más baromfi kóserozása 82
A sájló-helyzet felismerése 84
Hogyan kérdezzünk sájlót 85
Ha tojásokat találunk a csirkében 85
Ha a húst 72 órán keresztül hagytuk kikóserozhatatlanul 86
A hús kóserozása pörkölés által 87
A hús kóserozása pörkölés által 87
A pörkölés után 89
A konyhaeszközök kóserolása 91
Mi az a kóserolás? 91
Anyagok, amelyeket kóserolni lehet 91
A kóserolás módszerei 91
Konyhaeszközök, amelyeket nem lehet kóserolni 94
Az edények alámerítése 95
Tevílo Sábesz és Jom Tev idején 96
Konyhaeszközök, amelyeket hosszú ideig tevíló nélkül használtak 96
Konyhaeszközök, amelyeket nem-zsidó személy javított 96
Tevíló nélküli lábosban főtt étel 96
Anyagok, amelyeket alá kell meríteni 97
Hol lehet a tevílo-t végrehajtani? 98
A tevíló végrehajtásának mikéntje 100
Példák olyan konyhaeszközökre, amelyeket brócho-val merítünk alá, ha azok fémből vagy üvegből készültek 101
Példák olyan konyhaeszközökre, amelyeket brócho nélkül merítünk alá 102
A tulajdonképpeni tevíló 102
Néhány konyhaeszköz, amelyet nem kell alámeríteni 103
Kapcsolat kóser és tréfli között 104
Ha a kapcsolat akkor jött létre, amikor valami forró volt 104
Ha a kapcsolat akkor jött létre, amikor minden hideg volt 105
Kivételek 106
Nem-zsidó személynél hagyott kóser étel 108
Ha a bejárónő marad otthon egyedül 108
Ha nem-zsidó személy megy bevásárolni 109
Ha ételt hagyunk a kórházban fekvő, zsidó beteg részére 109
Felügyelet nélkül hagyott hús 110
Erec Jiszroél terményeinek micvo-ja 111
A trumo és a máászér elkülönítése 111
Biur máászér séjni (a második tized elégetése) 113
Különböző élelmiszerektől való elkülönítés 114
Az elkülönítés menete 115
A chalo elkülönítése 118
Tésztafajták, amelyekből chalo-t kell venni 118
A tésztában lévő legkisebb lisztmennyiség, amelyből már chalo-t kell venni 119
A chalo vételének módja 120
Ki vehet chalo-t? 120
Mikor kell chalo-t vennünk? 121
Ne együnk a tésztából 121
Mit csináljunk a chalo-val? 121
Chalo-vétel Sábesz és Jom Tev idején 122
Ha chalo-t nem vettek chuc loórec-ban 122
Ha nem vettek chalo-t Erec Jiszroél-ban 122
A legkisebb tésztadarabok összekapcsolása olyan módon, hogy chalo vételhez szükséges mennyiséget teremtsünk 122
Tészták, amelyekből chalo-t brócho nélkül kell venni 124
Sok chalo köteles tészta esetében lehetséges csak egy chalo vétele 124
Kenyér és sütemény, amelyekből chalo-t a sütés után kell venni 125
Olyan sült tészták összekapcsolása, amelyekből brcóho nélkül vettek chalo-t 126
Vegetáriánius hotelek és éttermek 127
Gyerekek és az étkezési törvények 128
Rá lehet-e bízni gyerekekre kásrusz-t illető dolgokat? 128
A micvo-k betartására való nevelés 128
A szülők kötelessége gyerekeiket visszatartani olyasmiktől, amelyek tilosak 129
Tilos a gyereket tréfli étellel etetni 129
2 vagy 3 éves kortól bár vagy bász mico-ig 129
Engedmények csecsemőknek és beteg gyerekeknek 130
Ha a kórházban lévő gyerek nem beteg 131
Kásrus betartása betegség alatt 132
Orvosságok 132
Ha a kórházban kell maradni 132
Kisebb betegségek 133
Komoly betegség 134
Bisul nóchri Sábesz-kor 134
Sátnez 135
Sátnez-vizsgálat 136
A ruha felpróbálása 136
A pészachi chomec-ot érintő törvények 137
A chomec tilalma 137
Mi is az a chomec? 137
Példák chomec-ra 138
Kozmetikumok és mosószerek, illetve folyadékok 138
Hüvelyes zöldségek 139
Szárított gyümölcsök és készételek 139
Chomec-os konyhaeszközök 139
A ház felkészítése Pészách-ra 140
A chomec eladása 141
Az eladás legkésőbbi időpontja 142
Chomec, amelyet nem adtak el 142
A chomec keresése, érvénytelenítése és elégetése 142
A Smito törvényei itthon 145
Bevezetés 145
Péjrosz sviisz 146
Mi az a péjrosz sviisz? 146
Szefíchim 148
Péjrosz sviisz, amelyek fogyasztása teljesen tilos 148
Melyek a szefíchim törvényei (din-jei)? 148
Péjrosz sviisz-t szabad fogyasztani 150
Mely Péjrosz sviisz vásárlása chuc loórec-ban 150
Importálás az újraértékesítés érdekében 152
Nem-zsidó üzletben való vásárlás 152
A chuc loórec-to érintő gyakorlati tanácsok összegzése 152
Péjrusz siisz fogyasztása 153
Chuc Loórec-ban 154
Erec Jiszroél-ban 154
Mire kell vigyázni, amikor fogyasztásra engedélyezett péjrosz sviisz-t eszünk 155
Mi történik, ha valaki péjrosz sviiszt- vásárolt? 156
A biur ideje 157
Mi a biur lényege, és mi az a sáász biur? 157
A micvász biur ideje 157
A biur elvégzése 157
Mi a din, ha a biur-t nem végezték el? 158
Ha a biur ideje után nóchritól vásárolunk 158
Az Erec Jiszroélban vásárolt péjrosz sviisz 159
Lehet-e péjrosz sviisz-t nem somér sviisz személy üzletében vásárolni? 159
Vásároljunk péjrosz sviisz-t inkább nem-zsidó boltban? 160
Somér smito személy üzletében való vásárlás 160
Virágok Erec Jiszroél-ből 161
Virágok, amelyeknek nincsen illata 161
Kellemes illatú virágok 161
Vásárlás virágüzletben 161
Nóchrim terménye 163
Vásárlás arab birtokában lévő üzletből (Erec Jiszroél-ben) 163
A föld eladásának kérdése 163
Befejezés 164
Levesek brócho-jainak törvényei 165
Levesek és ételek keverékei 165
Péppé tett zöldségek és gyümölcsök 165
Arra a vízre mondott brócho, amelyben a zöldségek főttek 166
Hússal, illetve csonttal főzött zöldségleves, vagy ahol tejet (vagy főleg tejet) használtak víz helyett 166
Más, a levesbe főzött betétek 167
Rántások 167
Levesbe tett árpa 167
Főtt zöldségekre mondott brócho 168
Levesek I. 169
Levesek II. 170
Levesek III. 171
Összekevert- és maceszból készült ételek 172
Héber betűs lábjegyzetek a levesekhez 173
Összekevert- és maceszból készült ételek római számmal jelölt lábjegyzetei 173
Gyakori áldások 174
Jegyzetek 178
Tárgymutató 201

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...