Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Havel: Egy élet

Havel: Egy élet - Michael Zantovsky - Régikönyvek
Havel: Egy élet - Régikönyvek Havel: Egy élet - Régikönyvek Havel: Egy élet - Régikönyvek
(1 vélemény)

Václav Havel a 20. század egyik legkiemelkedőbb alakja volt: tekintélyromboló értelmiségi, közismert drámaíróból lett politikai disszidens, egy egyesült, s azután két részre bomló nemzet elnöke, mindemellett elkötelezett emberi jogi aktivista. Egész életében kívülállónak látta magát ennek gyökerei kiváltságos prágai gyermekkorába nyúlnak vissza, ám szemléletmódja tovább erősödött, amikor családja az 1948-as kommunista hatalomátvétel után feketelistára került. Ifjúkorában az elszigeteltségből és számkivetettségből bontakozott ki költészete, s ez indította el esszé- és drámaírói pályáján is Havel abszurd drámákat kezdett írni társadalomkritikaként. Mivel részt vállalt a prágai tavasz eseményeiben, műveit szigorúan cenzúrázták, emberi jogi tevékenysége miatt pedig ötévi börtönbüntetésre ítélték. Havelvakmerő és látnoki képességű férfi volt, személyiségében súlyos ellentétek feszültek, gyakran mardosták kételyek, és hajlamos volt az önostorozásra. Ám mindig minden körülmények között hű maradt önmagához. A Charta 77 élén betöltött pozíciója, a kiszolgáltatottak hatalmába vetett lankadatlan hite és felvillanyozó személyisége 1989-ben kulcsfontosságú szerephez juttatta a bársonyos forradalom egyik vezetőjeként. A következő 13 esztendő folyamán Havel Csehszlovákia utolsó, majd a Cseh Köztársaság első elnökeként nemcsak az országon belülimegbékélést szorgalmazta, hanem a szomszédokkal való jó viszonyt is. Žantovsky Havel egyik legközelebbi barátja volt, akivel a későbbi elnök még a demokratikus ellenzék tagjaként ismerkedett meg a kommunizmus idején. Havel első hivatali éveiben Žantovsky látta el mellette a sajtófőnök, tanácsadó és politikai igazgató tisztségét, és barátságuk egészen 2011-ig, Havel haláláig töretlenül folytatódott. Žantovsky e rendkívüli életút kisszámú avatott szemtanúinak egyikeként megvilágosító erejű egészen közeli és személyes portrét fest Havel emberléptékűnél nagyobb alakjáról és a zűrzavaros időkről, amelyekben győzelemre vitte ügyét.

Sorozatcím:
HVG Könyvek
Fordítók:
Hegedűs Péter
Kiadó:
HVG Kiadó Zrt.
Kiadás éve:
2014
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda Rt.
ISBN:
9789633042045
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
548 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
Előszó a magyar kiadáshoz
Elószó

2011. december 18. — E zord és sötét nap
Ezüstkanállal a szájában született
Egészen ifjú kori önarckép
Ezüstszél
Havel, a derék katona
Olga
Az inas
Kerti ünnepély
A hatvanas évek
Az elsó politikai leckék
Leirat
Gyülekező viharfellegek
Komisz idök
Hegyi szálló
Gurítsuk ki a hordót!
Koldusopera
Ez csak rock 'n' roll
A Charta
A hiba
Zöldségesek lázadása


A birodalom visszavág
A per
Kedves Olga
Végre szabadon
A balgaság dicsérete
Harc a Vencel térért
Bársonyos - de mi is?
A forradalom ködében
A várba vivő út
Egy zsák bolha
A rock 'n' roll-elnök
Először meghódítjuk Manhattant
Azután jöhet a Kreml
Jámbor lelkek külföldön
Halászléből halat
Csehszlovákia végnapjai
Reményteli várakozás
Skrupulusokat félretéve
Szövetségesek keresése
Vissza Európába!
A jin és a jang
Élet és halál között
Pocsék hangulat
Búcsú a fegyverektől
Feltételes szabadlábon
A távozás

Köszönetnyilvánítás
Felhasznált irodalom
Jegyzetek
Név- és tárgymutató

Michael Zantovsky

Michael Zantovsky  további könyvei

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 04. 26. 13:30

    Žantovsky nyílt lapokkal indít: Havel a barátja volt,konfliktusaik dacára mindvégig szoros kapcsolatban maradtak. Talán ezért sikerülhetett neki a szinte lehetetlen: pontosan megtalálta az egyensúlyt a korrekt, a történettudomány számára is használható életírás és a baráti elfogultság között. A könyv olyan izgalmas, mint egy jó nagyregény, ugyanakkor nyíltsága ellenére egyetlen pillanatra nem intimpistáskodik.