Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Hogy legyek hűséges fiad? (Ungvári Tamásnak dedikált) Az elégedetlen férfi panaszai

Hogy legyek hűséges fiad? (Ungvári Tamásnak dedikált) - Sumonyi Zoltán - Régikönyvek
Hogy legyek hűséges fiad? (Ungvári Tamásnak dedikált) - Régikönyvek Hogy legyek hűséges fiad? (Ungvári Tamásnak dedikált) - Régikönyvek Hogy legyek hűséges fiad? (Ungvári Tamásnak dedikált) - Régikönyvek Hogy legyek hűséges fiad? (Ungvári Tamásnak dedikált) - Régikönyvek
(0 vélemény)

Sumonyi Zoltán. Hogy legyek hűséges fiad? Az elégedetlen férfi panaszai. (2012->1964). Budapest, 2013. Argumentum (ny.) 121 + [3] p. Ungvári Tamásnak dedikált példány. "HOGY LEGYEK HŰSÉGES FIAD? 1937-ben a harminckét éves József Attila Hazám című ciklusában, miután hat szonettben összefoglalja az ország legsúlyosabb bajait, az utolsó, hetedik szonettet így kezdi: S mégis, magyarnak számkivetve, lelkem sikoltva megriad - édes Hazám, fogadj szivedbe, hadd legyek hűséges fiad! 2012-ben a hetvenéves Sumonyi Zoltán, visszatekintve fél évszázados költői pályájára, kiválogatja a társadalmi-politikai indíttatású, végső soron tehát a hazához fűződő viszonyt leíró verseit. Rezignáltan tapasztalja, hogy a negyvennyolc évet átfogó (2012-1964) vers-időben nemigen volt oka a hazafiság őszinte megvallására. És amikor igen, akkor is inkább csak külföldön, Helsinkiben vagy Edinburghban (…most és mindörökkön örökké egyetlen hűbéruram vagy Uram, Magyarország!). De legtöbbször a féltve ostorozó elődök példájához kellett visszanyúlnia, s nagyobb ciklusaiban is Ady újságcikkeit, Bartók leveleit, Rákóczi emlékiratait és a látomásos János evangélista Apokalipszisét dolgozta fel. A tanulság pedig mindig ugyanaz - Berzsenyi, Kölcsey, Vörösmarty keserű végkövetkeztetése: Hányszor támadt tenfiad Szép hazám kebledre, S lettél magzatod miatt Magzatod hamvvedre? Ebből fakadnak „Az elégedetlen férfi panaszai”, és innen a visszaolvasás után feltörő kesernyés kérdés: „HOGY LEGYEK HŰSÉGES FIAD?” Fűzve.

Kiadó:
Argumentum Kiadó
Kiadás éve:
2013
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Argumentum Kiadó Nyomdaüzeme
ISBN:
9789634466833
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
121
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:

Sumonyi Zoltán

1942 -
Sumonyi Zoltán vagy Sumonyi Papp Zoltán (született: Papp Zoltán) (Szatmárnémeti (ma: Románia), 1942. február 5. –) József Attila-díjas (1985) magyar író, költő, rádiós szerkesztő. Szépirodalmi munkásságában változtatta meg a nevét, mivel több Papp Zoltán nevű alkotó is létezett.

Sumonyi Zoltán  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
akár 10%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 400 Ft 1 680 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...