Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Hogyan viselkednek az állatok? Betekintés az etológiába

Hogyan viselkednek az állatok? - Dr. Majer József - Régikönyvek
(1 vélemény)

Csaknem mindenki szívesen figyeli az állatok magatartását, viselkedését, érdeklőséddel nézi az állatok életéről készült kisfilmeket; szívesen olvas, egészíti ki ismereteit, keresi a jelenségek okát. Könyvünk ehhez nyújt segítséget. A kiadvány - mint alcíme is mutatja - "Betekintés az etológiába". A biológia új, gyorsan fejlődő területe az etológia, az állatok viselkedésével, magatartásával foglalkozó tudományág. Az állatok magatartásformái, alkalmazkodási képessége, tanulása a biológia egyik legérdekesebb területe. Sok külföldi és hazai kutató vizsgálja az állatok magatartását, keresi viselkedésük okait; a kutatások eredményeként igyekszik közelebb jutni az emberi magatartás, tanulás biológiájának megértéséhez. E könyv - dr. Majer József munkája - könnyed stílusban, mégis tömören, érdekes példákon, megfigyeléseken keresztül, gazdag illusztrációs anyag segítségével mutatja be az etológia fejlődését kialakuálsától a legújabb eredményekig. Összefoglalja az állati magatartásformákat, tárgyalja azok öröklődését és törzsfejlődését. Az etológia legfontosabb fogalmai a gimnáziumi tananyagba is bekerültek. Az érdeklődő tanulók, tanárjelöltek bővíthetik ismereteiket, segítséget nyújt a biológiát tanító tanároknak is, de érdekes olvasmány mindenki számára.

Illusztrátorok:
Veres László
Kiadó:
Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
Nyomtatott példányszám:
7.200 darab
ISBN:
963175149X
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
147 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
A magatartás tudománya 4
Etológiai alapfogalmak 10
A magatartás-szabályozás endogén tényezői 29
Létfenntartási magatartásformák 42
Anyagcserével kapcsolatos magatartásformák 63
Komfortmozgások 71
Társas magatartásformák 72
Az állatok szaporodásával kapcsolatos magatartásformák 91
A tanulás biológiája 114
A magatartás genetikája 122
A magatartás evolúciója 132
Néhány szó a humán etológiáról 136
Irodalomjegyzék 139
Tárgymutató 142

Dr. Majer József

Dr. Majer József  további könyvei

70%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 330 Ft
60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1990
Antikvár könyv
1 100 Ft 440 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
70%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 330 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2022. 02. 16. 13:32

    Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre, mert szerettem volna az állati viselkedésről olvasni, és ez a kötet pont ideális nekem: terjedelmileg is "befogadható", ugyanakkor szakmailag kitűnő, precíz - a szerző személyén túl garancia erre, hogy Csányi Vilmos az egyik lektora. A magatartás tudományának körülhatárolásából és az etológiai alapfogalmakból indul ki (pl. zárt genetikai program, külső ingerek hatása). Tárgyalja a létfenntartási, anyagcserével kapcsolatos, társas, szaporodással kapcsolatos magatartásformákat. Annyira sokféle állati viselkedésre hivatkozik (a görénytől a vándorsáskáig, a legkülönfélébb madarak), hogy az lenyűgöző. Nagyon érdekesnek találtam, hogy pl. a kakukk más madárral költeti ki a tojásait; az erdei fülesbaglyok a szajkók vagy a szarkák fészkét sajátítják ki. Nagyon igényes, szépen illusztrált, táblázatokkal, grafikonokkal szemléltető könyv, csak ajánlhatom!