Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Húshygiéne

Húshygiéne - Dr. Edelmann Richard - Régikönyvek
Húshygiéne - Régikönyvek Húshygiéne - Régikönyvek Húshygiéne - Régikönyvek Húshygiéne - Régikönyvek Húshygiéne - Régikönyvek Húshygiéne - Régikönyvek
(0 vélemény)
Sorozatcím:
Állatorvosi kézi könyvtár
Fordítók:
Frank József, Graf Miksa
Kiadó:
Magyar Országos Állatorvos-Egyesület
Kiadás éve:
1916
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.-T.
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
448 oldal + képmelléklet
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.50cm, Magasság: 24.50cm
Kategória:
Lan•

T. FEJEZET.
A hústáplálék eredete és megszerzése ___
I. VágóáhJaok 1
A. A vágóállatokkal való kereskedés és forgalom __ _ 3
13. A vágóállatok szállítása __ - 6
C. Külföldi állatoknak és húsnak behozatala 9
D. A vágóállatok biztosítása - _ . •___ 9
11
F. A vágóállatok. kora --------------------------------------------11
G. Az állatok lcvágása--------------------------------------------13
1. Vágási módok kábítással 16 4. A hús feldolgozása__ ___ 20
2. Vágás elkábítás nélkül ___ 18 5. A kényzervágások ___ 22
3. Az elvéreztetés __ 19
H. A vágóállatok értékesítése 23
1. A szorosabb értelemben 26
vett hús ---------------23 4. A zsigerek 26
26 3. Vágóhídi hulladékok __ 27
II. A szárnyasok 98
III. A vadak ___ --- --- 28
A. Szőrmés vadak__ ___ 29
.B. Tollas vadak ___ 28
IV. A halak ___ 30
A. Edesvízi halak 31
B. Tengeri halak 42
V. A héjjasállatok 51
VL A puhatestűek 52
VII. A csúszómászók és kétéltűek 53

II. FEJEZET.
A vágóállatok legfontosabb szöveteinek és szerveinek
morfológiája és kémiája _ 55-84
I. A valóságos hús és alkotórészei__ 54
A. Az 54
B. A kötőszövet és rugalmas szövet _ 56
59


Lap
D. A csontok és a csontvelő 59
E. A porcz 60
F. A .60
G. A nyirokmirigyek (nyirokcsomók) és a nyirokerek_ 60
1. A szervek vagy zsigerek I 2. A húsnyirokcsomók 68
nyirokcsomói___ ___ 61
H. A legfontosabb zsigerek összehasonlító boncztana 71
II. Különböző állatok húsának saját"ságai___ 75
Á. A szarvasmarha húsa... _.• 75
B. A borjuhús--- 75
C. Az ürühús 76
D. A kecskehús 76
E. A sertéshús__ _ 76
F. A lóhús___ 76
G. A kutya húsa ___ 77
H. A házinyúl húsa --- 77
I. A baromfi húsa ___ 77
K. A vadak húsa ___ 77
I. A halak húsa 77
M. A héjjasállatok és puhatestűek húsa 78
N. A hüllők és kétéltűek húsa — 78
III. A hússal való csalás és felismerése ___ 78
A. A fehérjemegliatározás biológiai módszerei --- 79
1. A preczipitáczió 79 I 3. Az anaphylaxiás reakczió 80
2. A komplementumkötés— 80
E. A megkülönböztetésre szolgáló egyéb jelek - 80
1. A juh és á kecske ___ ___ 81 • 6. A s zarvasmarha és a ló 84
2. A juh, a kecske és az őz 81 7. A szarvasmarha és a
3. A Sértés és a kutya 82 szarvas ___ 84
4. A nyúl (házinyúl), és a 8. A szarvasmarha és a
macska __ 82 84
5. A nyúl és a házinyúl ___ 84

III. FEJEZET.
A hús elkészítése, feldolgozása és eltartása 85-104
85
II. A kolbászok 85
A. A húskolbászok 8867
B. Véres hurkák __
C. A zsigerekből készült vagy fehér kolbászok 87
D. Kocsonyás kolbászok 87
E. Sok növényi alkatrészt tartalmazó kolbászok 88
A hús elkészítése a konyhában 88
89
89
89
D. Magas hőmérséklet behatolása a húsba ___ 90
E. A hús vesztesége a konyhában való elkészítéskor 90


Lap
IV. 91
A. Fizikai konzerválási módszerek _- 91
1. Konzerválás vízelvoo 3. A húsnak légmentes edé,
nással ___ 91 nyekbe való csomagolása 92
2. Konzerválás a levegőtől 4. A hideggel való konzer,
való elzárással ___ 92 92.
B. Kémiai konzerválási módszerek__ 98
1. Konzerválás konyhasóval 98. 4. Egyéb kémiai konzerváló
2. Konzerválás bórsavval 100 szerek __ 100•
3. Konzerválás kénessavval 100 5. Konzerválás füstöléssel_ 101
V. Különböző állati eredetű élelmiszerek --1. 102
102.
B. A peptonok _ 102
C. A zsír és faggyú 102.
D. A kaviár és a füstölt lazacz_ 104

IV. FEJEZET.

A hús és a húskészítmények vizsgálatáról szóló
törvények, rendeletek és elvi határozatok ------105-209
A húsvizsgálat tárgyában kibocsátott 1908. évi 54.300. sz.
és az ezt kiegészítő földmívelésügyi miniszteri rendeletek 105
A. A közvágóhídakról 105
B. A húsvizsgálókról_ 123
Általános határozatok 123
Húsvizsgálók képesítése ___ 131
C. Közfogyasztásra szánt állatok életben való vizsgálatáról 140
144
E. A levágott állatok húsának és szerveinek vizsgálatáról 148
Általános határozatok _ _ 149
Utasítás a vizsgálathoz ------------------------------------ 151
A hús élvezhetőségénék elbírálására szolgáló alapelvek __ 154
A húsnak további kezelése és megjelölése __. 161
A kifogásolt húsnak megsemmisítése ___ 167
F. A vágólajstromról és a marhalevelekről 167
G. A mészárszékekről és a hús árúsításáról 169.
H. Hatósági hússzékekről 181
I. A húsneműek és hústermékek elkészítéséről és elárúsításáról 186,
J. A szárnyasokról, hálakról és vadakról 188
K. A hús szállításáról belföldön ___ 188-
L. Büntető határozatok ___ 200.
M. Záró határozatok 200

VL A közegészségügy rendezéséről szóló 1876. évi XIV. f..cz..nek
a húsvizsgálatról szóló intézkedései 208,

VII. A magyar büntetőtörvénykönyvet magában foglaló 1878. évi
208.


V. FEJEZET. Lap
A vágóállat• és a húsvizsgálat szervezése és végrehajtása 210226
1 A húsvizsgálat szakértői 210
A. A szakértő kiképezése és vizsgája --------------------------------210
1. Allatorvos és nem állat:. I 2. A trichinavizsgálat ___ 210
orvos húsvizsgáló 210
B. A szikértő állása ___ ___211
.II. A vágóállat.: és húsvizsgálat végrehajtása --------------------211
A. A végrehajtásról általában _ 211
1. A vágóállatok vizsgálata 211 7. Kimutatás a vágóállata
2. A levágott állatok vizs:.. és húsvizsgálatról --- 223
gálata (húsvizsgálat) 211 8. Vágóállata és húsvizsgás
3. A behozott hús vizsgálata 220 lati díjak___ -- 224
4. A trichinavizsgálat 221. 9. A húsvizsgálat eflena
5. Jogorvoslat a húsvizsgá% őrzése ----------------224
222 10. Hatósági hússzék _ 224
6. Vágólajstrom és húsvizsa
gálati igazolvány _ 223
B. A vágóállata és húsvizsgálat a vágőhídakon 225
C. Ambulatorius vágóállata és húsvizsgálat _ 226
D. A piaczi (széki) húsvizsgálat 227

VI. FEJEZET,
A húsvizsgáló intézkedései és az elkobzott hús kezelése 227 —244
L A vágóálla fok életben való vizsgálata__ 227
IL A levágott állatok vizsgálata 228
230
A. A hús bélyegezéseB. Elkobzott hús kezelése _ 231
1. Feltételesen alkalmas hús 232 3. Fogyasztásra alkalmatlan
2. Csekélyebb értékű hús:__ 235 hús 235

VII. FEJEZET.

A vágóállatokon észlelhető rendellenességek
és betegségek 245-368
L Említésre méltó élettani elváltozások ___ 245
A. Magzatok és halva született állatok 245
E Éretlen állatok__ ■ .• 245
C. Lesoványodott állatok 246
D. A hús rendellenes íze és szaga___ 247
1. Az ivarral összefüggő 2. A táplálék hatása 247
sajátságok ___ 247 3. Szagos anyagok felvétele 248
E. Nagyfokú vemhesség__ _.. - 248
E. A zsír rendellenes színeződése _ 249

FÜGGELÉK.

G. Hiányosan elvéreztetett állatok.-- 250
H. Kifáradt állatok ----------250
L Elhullott állatok __ 250


Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...