Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Ifjúkori görög tárgyú írások

Ifjúkori görög tárgyú írások - Friedrich Nietzsche - Régikönyvek
Ifjúkori görög tárgyú írások - Régikönyvek Ifjúkori görög tárgyú írások - Régikönyvek
(0 vélemény)

A saját tevékenységével szembeni pascali kritika az egyik legfontosabb visszatérő témája az Európa Kiadó Bart István szerkesztette nagy sikerű Mérleg sorozatában újra kiadott Nietzsche-válogatásnak. A kötet anyagát válogató Tatár György a tragikus sorsú német filozófus klasszika-filológusi székfoglalója mellett a következő írásokat közli: A homéroszi versengés, A filozófia a görögök tragikus korszakában, Gondolatok és vázlatok a Mi, filológusok című korszerűtlen elmélkedéshez. Sajnálatos, hogy az az átalakulás, amely az 1869-es előadás után az írások szerint bekövetkezett a szerző gondolkodásában, nem érhető pontosan tetten a filológiai apparátus hiányában. Pedig világos, hogy a szakmai életben maradásáért küzdő tehetséges fiatal tudós egészen mást csinál, amikor egyetemi oktatóként megnyilatkozik, mint a későbbi írások szerzője. Az írások témája a görögség gondolkodásmódja, és áttételesen a görög antikvitás tanulmányozására hivatott korabeli német filológia kritikája. Csakhogy míg a székfoglalóban Nietzsche védelmébe veszi a céhet, melynek tagjává kíván válni, addig a későbbi írásokban kíméletlen kritikának veti alá saját szűkebb szakmáját. A változás irányát és okát egy Seneca-parafrázissal a következőképp határozza meg még a székfoglalóban a szerző: "Filozófia lett, ami filológia volt." Míg azonban e váltást eleinte még a céhen belül is lehetségesnek látja a szerző, addig a későbbi írások a fennálló rend gyökeres felfordítási kísérletének tanúbizonyságai. A szokásos magyarázat e tényre az, hogy Nietzsche úgy, ahogy van, elveti a történeti vizsgálódást, mert az másodlagos, nem nyit teret a zseni számára, belefullad az utánzásba stb. Bár kétségtelen, hogy egy ilyen típusú türelmetlenség is kirajzolódik e szövegekből (" a legkisebb alkotás is magasabb rendű, mint beszélni az alkotásról"), amit kiegészít Nietzsche ismeretes idegenkedése a múltba menekülés stratégiájától, ám ide kívánkozik egy további, kiegészítő magyarázat is. Eszerint Nietzsche azon történeti torzítások ellen lázadozik leginkább, melyek meghamisítják a vizsgált korszakot. Szerinte a filológusok saját, nagyon is közepes elvárásaikat olvassák bele az általuk vizsgált szövegekbe, ahelyett, hogy hagynák szóhoz jutni az eredeti munkákat. ("Menekülés a valóságtól a régiekhez: vajon nem hamisítja-e ez meg az ókorról vallott felfogást?") Élettelenné teszik a nagyon is életteli irodalmat és filozófiát. Nietzsche már itt is meglehetősen fragmentált mondandójának tenorja szerint ugyanis minden szellemi munka értékét az életre fordított figyelem adja: "a görögök az életre figyelve, ideális életigényük révén megfékezték eredendően olthatatlan tudásvágyukat - mivel azt, amit tanultak, nyomban élni is akarták". Mint hatástörténete is mutatja, Nietzsche egyik legfontosabb gondolata épp a filozófia szerepének és természetének újragondolására szólított fel, nem kis részben pont a görögök példája alapján." Horkay Hörcher Ferenc, ÉS

Fordítók:
Molnár Anna
Borító tervezők:
Ginács László
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
963074645X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
289 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Homérosz és a klasszika-filológia 7
A homéroszi versengés 37
A filozófia a görögök tragikus korszakában 51
Gondolatok és vázlatok a Mi,}ilológusok
című korszerűtlen elmélkedéshez 149
I. Első gondolatok 151
II. Tervezet és gondolatok a könyvhöz 165
1. Tervezet 165
2. Az antikvitás kivételezettsége 167
3. A filológusok 183
4. Gondolatok a görögökről 202
5. A jövő filológusa 223
Utószó (Tatár György) 247
Jegyzetek (HorváthJudit) 275

Friedrich Nietzsche

1844 - 1900
Friedrich Nietzsche (Röcken, Németország, 1844. október 15. – Weimar, Németország, 1900. augusztus 25.) német klasszika-filológus, egyetemi tanár, filozófus, (aforisztikus stílusban alkotó) költő, zeneszerző.

Friedrich Nietzsche  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 960 Ft
10%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1994
Antikvár könyv
1 100 Ft 990 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...