Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Játék a végtelennel Matematika kívülállóknak

Játék a végtelennel - Péter Rózsa - Régikönyvek
Játék a végtelennel - Régikönyvek Játék a végtelennel - Régikönyvek
(0 vélemény)

A könyv a nem-matematikus érdeklődésű intellektuális embernek szól: az irodalom, a művészet, a humánum emberének. Sok szépet kaptam arról az oldalról, most viszonzásul átnyújtom a matematikát. Hadd lássák meg: nem vagyunk olyan messze egymástól. Én nemcsak azért szeretem a matematikát, mert alkalmazni lehet a technikában, hanem főleg azért, mert szép. Mert játékos kedvét is belevitte az ember és a legnagyobb játékra is képes: megfoghatóvá tudja tenni a végtelent. Végtelenségről, ideákról hiteles mondanivalói vannak. És mégis annyira emberi, korántsem az a bizonyos kétszerkettő: magán viseli az ember alkotásának soha le nem zárt jellegét. A könyv népszerű volta nem azt jelenti, hogy felületesen nyúlok a tárgyhoz. A fogalmak teljes tisztaságára törekedtem - az új megvilágítás talán a matematikusnak is mondhat valamit, a tanárnak bizonyára sokat is -, csak a könnyen unalmassá váló szisztematizálás, a valóban szemléletes dolgok definiálása, a technikai részletek maradtak el. (Az nem célja a könyvnek, hogy a matematika technikájára megtanítson.) Ha egy érdeklődő diák veszi a kezébe, képet kaphat úgyszólván az egész matematikáról. Kezdetben nem szántam ilyen hézagtalannak, az anyag magától bővült, írás közben, egyre kevésbé maradtak kihagyható részletek. Ha valamihez azelőtt az unalom emléke tapadt, most úgy éreztem: előveszek valami régi lomot, lefújom róla a port és csillogni kezd a kezemben. Lehet, hogy a hangot helyenként naivnak fogja érezni az olvasó, de ezt szívesen vállalom: a naiv szembenállás az egyszerű tényekkel mindig az új felfedezés izgalmát idézi fel. A bevezetésben mondom el: hogyan keletkezett a könyv. Benedek Marcell az az író, akiről ott szó esik. Neki kezdtem leveleket írni a differenciálszámításról, és az ő gondolata volt, hogy ebből könyv is lehetne. Forrásokra nem hivatkozom. Sokat tanultam másoktól, de ezt ma már nem tudom elemeire bontani. Írás közben nem volt előttem könyv. Itt-ott kényszerítő erővel ötlött fel bennem valami hasonlat, aminek az eredetére is emlékeztem, pl. a remek Rademacher-Toeplitz könyvre, vagy Beke kitűnő bevezetőjére az analízisbe; ha egyszer kialakult valaminek "a" módja, nem írhattam mást, csak azért, hogy eredetibb legyek. Főképpen arra vonatkozik ez, amit Kalmár Lászlótól kaptam. Ő évfolyamtársam volt és mesterem a matematikában; amit írok, azt elválaszthatatlanul átszövik az ő gondolatai. Külön is meg kell említenem, hogy tőle származik a "csokoládé-példa" a cégtelen sorok tárgyalásában, és a logaritmus-táblák kiépítésének egész gondolatmenete is.

Borító tervezők:
Andrásfai Béla
Kiadó:
Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
5.
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típusa:
félvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
266 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
TARTALOM
Előszó
Előszó az újabb kladisokhoz 7
Bevezetés 9

1. RÉSZ-A IOVÉSZINAS
1. játék az ujjakkal 13
2. A maveletek lizgörbél ta
3. A végtiden számsor partaillialsa 25
4. A bavészinas 31
5. Egy alaptéma variácidd 3111
Utóirat a mérték nélküli mértanról
6. Minden lehetőséget meghtuzsink 49
7. A szürke számsor szlnezése 30
8...Gondoltam egy számot" é*

IL RÉSZ,-A TEREMTŐ FORMA
9. Szétfutó számok
10. Határtalan sürOség
11. Ismét magfogjuk a végtelent 100
12. Megtelik a számvonal 11)
13. A lázgörbök kisimulnak 1*
14. Egy a matematika 136
Utóirat a hullámokról és az árnyikról 149
15. „hja" elemek 137
Mühelytitkok 172
17. Sok kicsi sokra megy 1*

IIL RÉSZ-A TISZTA ÉSZ ONIcarriKAJA
18. És mégis sokféle a matematika 209
Utóirat a negyedik dinienzlóról 219
19. Az épület moginog 221
20. Onállógiul a forma 227
21. A felettes-matematika Itélőaage előtt 233
Utóirat a végtelenbe ~tett sitemlöletről 241
22. Mit nem tud a matematika? 244
FÜGGELÉK: Formabontás a „Köt kukára" Wien 157
HASZNÁLAT UTÁN

Péter Rózsa

1905 - 1977
Péter Rózsa, Politzer Rózsa (Budapest, 1905. február 17. – Budapest, 1977. február 17.) magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1973).

Péter Rózsa  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 200 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 000 Ft
40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...