Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Kasszandra Hét igaz történet

Kasszandra - Beke Kata - Régikönyvek
(0 vélemény)

A knosszoszi Labirintus nem a tengerparton, hanem jóval beljebb épült, ott láthatók a romjai ma is. Kréta derűjéről: a liliomok között sétáló hercegről, fitos-kecses női arcokról, falfestményeken szökellő bikatáncosokról hallgat a szörnyűséges Minotaurus története. Az Ida hegye is jóval távolabb magasodik Trójától; Hektór házassága is később esett meg, mint a nevezetes alma-ügy. Hiszen a hős Akhilleusz a nagy összecsapás előtt kilenc esztendeig vívta a környező városok ellen - ma úgy mondanánk: helyi háborúit, amelyek jelentősége mindig attól függ, hogy éppen melyik helyen tartózkodik az elbeszélő; s ezek egyik epizódja volt Thébé feldúlása, Andromakhé apjának, hét fivérének megölettetése, Andromakhé és Hektór szerelme-házassága. A szerző másban nem tért el a régi-régi történetek hagyományos rendjétől - ha mégis, ott kiderül -, s úgy gondolja:nem változtatta meg azok igaz voltát. Mert a történetek igazsága mélyebben fekszik: az emberi lélekben, helyzetekben és viszonylatokban. A többi ár az olvasó dolga, hiszen nélküle csak egy halom nyomtatott papír marad ez a könyv. Őbenne bomlik majd ki mindaz, egyénisége szerint, amit a szerző átélt, látott, újra felfedezett újramesélt. Beke Kata A szerző szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akiket köszönet illet. De felsorolhatatlan a sokaságuk a régi történetek megalkotóitól és megőrzőitől kezdve a görög hősöket és isteneket méltóságos-kedves magyarsággal megszólaltató Devecseri Gáborig, Abélard szombat esti himnuszát magyarul lüktettető Babits Mihályig, Károli Gáspár biblikus zengéséig; A Don Juan-történetben csak egy-egy utalással említett Moliére-ig, Kierkegaard-ig, Karel Capekig; Héloise történetének egyik legfőbb forrásáig: Jeanne Bourin magyarul is olvasható szép könyvéig. Elsősorban mégis azokat illeti köszönet, akik megszokottá, természetessé tették számunkra, hogy anyanyelvünk otthonos közegében kalandozzunk népek és korszakok között. És közöttük azt, akinek egyik hősét a szerző nagy merészen föltámasztotta, hogy megpróbálkozzék a képzőművészetben megszokott forma írott változatával: Hommage a Szerb Antal; hódolat annak, aki mindenek felett a szellem és az erkölcs eleganciájára tanított bennünket. Beke Kata

Borító tervezők:
Illés Ferenc
Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Sylvester János Nyomda
ISBN:
9632714385
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
246 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
A türelmes Grizeldisz igaz históiája 7
John Bonaventura Pendragon igaz története 39
A szörnyűséges Minotaurus igaz története 65
Héloise és Abélard 89
Dávid és Saul 129
Don Juan igaz története 157
Kasszandra 185

Beke Kata

1936 - 2009
Beke Kata (Budapest, 1936. december 22. – Budapest, 2009. december 3.) magyar író, publicista, tanár, országgyűlési képviselő, az Antall-kormány oktatási államtitkára.

Beke Kata  további könyvei

akár 50%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 720 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 600 Ft
akár 60%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...