Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Két párbeszéd Az okról, az elvről és az egyről; A végtelenről, a világegyetemről és a világokról

Két párbeszéd - Bruno, Giordano - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Ez a különös férfi Nolában született, a nápolyi királyságban. Megelőzte Cardanót, Gassendit, Bacont, Leibnizet, Descartes-ot, Hobbest. Bármilyen legyen is az emberek ítélete filozófiájáról és szelleméről, nem lehet tőle megtagadni azt a dicsőséget, hogy elsőnek merte megtámadni az iskola bálványát, felszabadította magát Arisztotelész zsarnoksága alól, és példájával meg írásaival felbátorította az embereket, hogy a maguk módján gondolkozzanak. Bárcsak kevesebb képzelete és több józansága lett volna! Rendkívül zaklatott és sokrétű életet élt. Bejárta Angliát, Franciaországot és Németországot, visszatért Itáliába, ahol letartóztatták és az inkvizíció börtönébe vetették, ahonnan egyenesen máglyára lépett meghalni. Amit a halálos ítéletet kihirdető bíráinak válaszolt, bátorságról tanúskodik: Maiori forsan cum timore sentientiam in me dicetis, quam ego accipiam, vagyis: Amikor elítéltek, talán jobban féltek, mint én az ítéletet fogadva." Diderot jellemzi Brunót ily tömören az Enciklopédiában, abban a jelképessé vált műben, amelynek értékét és jelentőségét nem utolsósorban éppen az adja, hogy sokszor már hivatkozás nélkül és közvetve a természettudományos megalapozottságú, egységes, monista és végső soron materialista brunói filozófiára támaszkodott. Bruno filozófiája "a kopernikuszi forradalmat" teljesítette ki, s tette valóban forradalmi világképpé. E filozófia legmaradandóbb elemei természettudományos világképünk és materialista természetfilozófiánk alapjaihoz tartoznak.

Fordítók:
Szemere Samu
Borító tervezők:
Ginács László
Kiadó:
Magyar Helikon
Kiadás éve:
1972
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Ságvári Endre Nyomdaipari Szakmunkásképző Intézet
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
349 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.37kg
Kategória:
Az okról, az elvről és az egyről 5
A végtelenről, a világegyetemről és a világokról 139
Utószó (Szemere Samu) 301
Jegyzetek (Szemere Samu) 317

Bruno, Giordano

1600 -
Giordano Bruno (kiejtése [ʤorˈdaːno ˈbruːno], latinul Iordanus Brunus kiejtése [jor'daːnus 'bruːnus]) (Nola, 1548 – Róma, 1600. február 17.) olasz dominikánus szerzetes, filozófus, vándorhumanista, a reneszánsz kor kiemelkedő alakja.

Bruno, Giordano  további könyvei

Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...