Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Költők, versek, találkozások

Költők, versek, találkozások - Palotai Erzsi - Régikönyvek
(0 vélemény)

Kinek lehetnek bensőségesebb élményei a műről, mint annak, aki nemcsak leolvasta, de megtanulta? Aki a maga élményét egyedül, minden eszköz nélkül olyan feszültségűvé transzportálta, hogy egy sokaság közös élményévé lehetett? Aki rákényszerült, hogy hangsúlyokkal és szünetekkel kövesse a mű belső hullámmozgását, átvilágítsa legrejtettebb titkait, értelmezze áttekinthetetlen utalásrendszerét. És kinek lehetnek bensőségesebb élményei a művészekről - írókról, költőkről -, mint annak, aki egész életét közöttük töltötte, és ezerszer lehetett teremtője, velük együtt részese a pillanatnak, amikor a néma, mozdulatlan szövegből újjászületik a hangos, lüktető élmény? Palotai Erzsi könyve egy művész könyve - művekről, művészekről. Írásai egyszerre novellák és esszék, történetekkel kezdődik, történetekkel folytatódik valamennyi, és az esszéisztikus részek, az elemzések ezek közé, az embereket, helyzeteket idéző történetek tanulságául, magyarázataképpen. Amit a novellista mond, nem módosítja, nem enyhíti a kritikus megállapításait, hanem érthetővé teszi: az emberi eredmény születik, és amely olykor gátja is lehet a művészi kibontakozásnak. Novella és esszé így eggyé ötvöződik: egy művész érzékenységének s szorongásainak, hiúságának és odaadásának az ismerete, megértése nélkül a művészetéről rajzolt kép is csonka volna. Palotai Erzsi emlékeinek közvetítésével egy másik arcát ismerjük meg a jól ismert verseknek és az ismerni vélt alkotóknak: egy másik Ascher Oszkárral, egy másik Veres Péterrel, egy másik Füst Milánnal ismerkedünk.

Borító tervezők:
Zsoldos Vera
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
220 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Versek között
Egy szavaló jegyzetei 7
A hegy tövében 42
Füstbe ment dicsekvés 48
Ascher Oszkárról 53
In memoriam Simonffy Margit 75
Gobbi Hilda 82
Négyszemközt Sulyok Máriával 89
Medgyaszay Vilmáról 95
Török Erzsi 107
"Elillant évek szőlőhegyén"
Veres Péterről - levelek, emlékek 115
Kassákról 150
Illyés körül 163
Egy másik füst 196
Az "Ókút" varázsa 213
Két emlék Szenes Piroskáról 218

Palotai Erzsi

1907 - 1988
Palotai Erzsi (Nagyvárad, 1907. szeptember 24. – Budapest, 1988. augusztus 19.) előadóművész, író, műfordító. Palotai Boris (1904–1983) húga, Komlós Aladár (1892–1980) felesége.

Palotai Erzsi  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
akár 40%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...