Közgazdaság(tan) 1.

- Kiadó:
- Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
- Kiadás éve:
- 1997
- Kiadás helye:
- Budapest
- Kiadás:
- 2.
- Nyomda:
- Kőpapír Kiadó és Nyomda Kft.
- ISBN:
- 9631877477
- Kötés típusa:
- ragasztott papír
- Terjedelem:
- 278
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 15.00cm, Magasság: 22.00cm
- Kategória:
Előszó 3
1. FEJEZET: A gazdálkodás oka és célja 7
1. Az emberi szükségletek mint a gazdálkodás okai és hajtóerői 8
2. A szükségletek és a fejlődési tendenciák tagozódása 8
3. A szükséglettől az igényig és a keresletig 11
4. A javak mint a gazdálkodás tárgyai 12
5. Termelés és kínálat 13
6. Kereslet és kínálat találkozása a piacon 15
7. A közgazdasági alapelv a gazdasági döntéseknél 15
8. A mutatószámok mint a vállalatirányítás eszközei 17
9. A gazdálkodás általános célja 20
10. A gazdálkodás lényege 20
Feladatok az 1. fejezethez 20
2. FEJEZET: A gazdálkodás fejlődése és ennek hatása a vállalatokra 24
1. A gazdasági fejlődés jegyei 25
2. Az önellátástól a munkamegosztáson alapuló gazdálkodásig 25
3. A naturális, a pénz- és a hitelgazdaságról 32
4. A megrendelésorientált gazdaságtól a piacalakító gazdaságig 34
5. A teljesítrnényelvű társadalomtól a jóléti társadalomig 38
Feladatok a 2. fejezethez 40
3. FEJEZET: A vállalkozás és a környezet 49
I. A vállalkozás és környezete 51
2. A technológiai környezet 57
3. A közgazdasági környezet 64
4. A társadalmi környezet 70
5. Az ökológiai környezet 75
6. Komplex döntésszituációk a vállalkozásoknál: a célkonfliktusok problémája 75
7. Összefoglalás: Vállalkozás és környezet modellje 79
Feladatok a 3. fejezethez 87
4. FEJEZET: Vállalkozói stratégiák és vállalkozói koncepció 93
1. A vállalkozás alapstratégiája és vezérképe 94
2. A vállalkozás koncepciója 101
Feladatok a 4. fejezethez 107
5. FEJEZET: A termelési koncepció 119
1. Áttekintés és alapismeretek.
(A termelési koncepció helye a vállalkozási koncepción belül) 121
2. A termék-piac koncepció 121
3. A vállalkozás anyagi és a személyi eszközei (a termelési forrás) 135
4. A termelési módszerek 138
5. A termelési koncepció kialakításának további részletezése 141
Feladatok az 5. fejezethez 151
6. FEJEZET: A vállalkozás pénzügyi koncepciója 165
1. Áttekintés és alapfogalmak 166
2. A pénzügyi koncepció 168
3. A pénzügyi célok meghatározása 173
4. A pénzügyi eszközök meghatározása (a pénzügyi potenciál) 180
5. A pénzügyi módszerek meghatározása 194
6. A pénzügyi koncepció átalakítása a pénzügyi tervezéssel és ellenőrzéssel 196
Feladatok a 6. fejezethez . _199
7. FEJEZET: A vállalkozás és a nyilvánosság 205
1. A szociális koncepció 206
2. A vállalkozás és a nyilvánosság (Public Relation) 213
3. A hirdetés 220
4. A fogyasztók védelme 223
Feladatok a 7. fejezethez 225
8. FEJEZET: A vállalkozás szervezete 229
1. A vállalkozási szervezet alapvető problémái 230
2. A szerkezeti felépítés 232
3. A munkafolyamat-szervezés 249
Feladatok a 8. fejezethez 25 t
9. FEJEZET: A vállalkozás és az ökológia 259
1. Az ökológiai környezet 260
2. Makroszemlélet 264
3. M ikroszemlélet 265
Feladatok a 9. fejezethez _272_
1. FEJEZET: A gazdálkodás oka és célja 7
1. Az emberi szükségletek mint a gazdálkodás okai és hajtóerői 8
2. A szükségletek és a fejlődési tendenciák tagozódása 8
3. A szükséglettől az igényig és a keresletig 11
4. A javak mint a gazdálkodás tárgyai 12
5. Termelés és kínálat 13
6. Kereslet és kínálat találkozása a piacon 15
7. A közgazdasági alapelv a gazdasági döntéseknél 15
8. A mutatószámok mint a vállalatirányítás eszközei 17
9. A gazdálkodás általános célja 20
10. A gazdálkodás lényege 20
Feladatok az 1. fejezethez 20
2. FEJEZET: A gazdálkodás fejlődése és ennek hatása a vállalatokra 24
1. A gazdasági fejlődés jegyei 25
2. Az önellátástól a munkamegosztáson alapuló gazdálkodásig 25
3. A naturális, a pénz- és a hitelgazdaságról 32
4. A megrendelésorientált gazdaságtól a piacalakító gazdaságig 34
5. A teljesítrnényelvű társadalomtól a jóléti társadalomig 38
Feladatok a 2. fejezethez 40
3. FEJEZET: A vállalkozás és a környezet 49
I. A vállalkozás és környezete 51
2. A technológiai környezet 57
3. A közgazdasági környezet 64
4. A társadalmi környezet 70
5. Az ökológiai környezet 75
6. Komplex döntésszituációk a vállalkozásoknál: a célkonfliktusok problémája 75
7. Összefoglalás: Vállalkozás és környezet modellje 79
Feladatok a 3. fejezethez 87
4. FEJEZET: Vállalkozói stratégiák és vállalkozói koncepció 93
1. A vállalkozás alapstratégiája és vezérképe 94
2. A vállalkozás koncepciója 101
Feladatok a 4. fejezethez 107
5. FEJEZET: A termelési koncepció 119
1. Áttekintés és alapismeretek.
(A termelési koncepció helye a vállalkozási koncepción belül) 121
2. A termék-piac koncepció 121
3. A vállalkozás anyagi és a személyi eszközei (a termelési forrás) 135
4. A termelési módszerek 138
5. A termelési koncepció kialakításának további részletezése 141
Feladatok az 5. fejezethez 151
6. FEJEZET: A vállalkozás pénzügyi koncepciója 165
1. Áttekintés és alapfogalmak 166
2. A pénzügyi koncepció 168
3. A pénzügyi célok meghatározása 173
4. A pénzügyi eszközök meghatározása (a pénzügyi potenciál) 180
5. A pénzügyi módszerek meghatározása 194
6. A pénzügyi koncepció átalakítása a pénzügyi tervezéssel és ellenőrzéssel 196
Feladatok a 6. fejezethez . _199
7. FEJEZET: A vállalkozás és a nyilvánosság 205
1. A szociális koncepció 206
2. A vállalkozás és a nyilvánosság (Public Relation) 213
3. A hirdetés 220
4. A fogyasztók védelme 223
Feladatok a 7. fejezethez 225
8. FEJEZET: A vállalkozás szervezete 229
1. A vállalkozási szervezet alapvető problémái 230
2. A szerkezeti felépítés 232
3. A munkafolyamat-szervezés 249
Feladatok a 8. fejezethez 25 t
9. FEJEZET: A vállalkozás és az ökológia 259
1. Az ökológiai környezet 260
2. Makroszemlélet 264
3. M ikroszemlélet 265
Feladatok a 9. fejezethez _272_
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...