Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Krakkó múzeumai

Krakkó múzeumai - Jerzy Banach, Jerzy Szablowski, Karol Estreicher, Jan Baumgart, Kazimierz Radwanski, Edward Waligóra, Stanislaw Czerpak - Régikönyvek
(2 vélemény)

Krakkó - totius Poloniae urbs celeberrima. A város a XIII. században indult viharos fejlődésnek, amikor Lokietek Ulászló egyesítette a lengyel királyságot, és a waweli székesegyházban megkoronáztatta magát. A XIV. században gyönyörű gótikus házak épültek itt, többek között a királyi lak, a waweli székesegyház, a híres Mária-templom, a Városháza, a Posztócsarnok. A város védőfalait is ekkor építették, a Barbakán és a háromtornyú Flórián-kapu ma is áll. A XIV. században Krakkóban, az akkori fővárosban gyorsan fejlődött a kultúra és a tudomány. Itt alapították meg 1364-ben az első lengyel egyetemet, mely a következő századokban az ország határain túl is híressé vált, és a magyar művelődéstörténetben is fontos szerepet töltött be. A XVI. századi "aranykorban" tovább nőtt a város tekintélye. I. Zsigmond királlyal és feleségével híres itáliai művészek alakították át a várost reneszánsz szellemben. Zsigmond Ágost, az utolsó Jagelló-király brüsszeli faliszőnyegekkel díszítette palotáját. Minden feltétel megvolt tehát ahhoz, hogy Krakkó a múzeumok városává váljék. Ez a lehetőség azonban csak az elmúlt száz évben vált valósággá. Az újkori történelem nem volt kegyes a városhoz. Csak 1868-ban, amikor az egykori Lengyelország osztrák megszállás alatti területei autonómiához jutottak, lehetett újra Krakkó a lengyel tudomány és kultúra központjává. Ekkor jött létre a Nemzeti Múzeum (1879); a XX. század harmincas éveiben nyitották meg a nagyközönség előtt a waweli királyi palota helyreállított termeit. A második világháború után sokat ígérő fejlődésnek indultak a krakkói múzeumok, számuk ma tizenhat, és valamennyi több részlegből áll. Krakkó múzeumai kiemelkedő helyet foglalnak el a lengyel múzeumok sorában. Gazdag és értékes állományukból ad ízelítőt ez a kötet.

Fordítók:
Kertész Judit, Miklósi Judit
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest, Warszawa
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9631300803
Kötés típusa:
fűzött egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
183 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 25.50cm, Magasság: 34.50cm
Súly:
1.70kg
Kategória:

Jerzy Banach

Jerzy Banach  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 3 200 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
560 Ft 392 Ft
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2020. 08. 16. 16:45

    Ezzel a kötettel mit ha ott lenék .

  • 2020. 08. 06. 15:04

    Ez a kötet igen gazdag és szép.Remélem másoknak is .