Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Krónika Dózsa György tetteiről Híradás a Mohács előtti időkről

Krónika Dózsa György tetteiről - Nemeskürty István - Régikönyvek
Krónika Dózsa György tetteiről - Régikönyvek Krónika Dózsa György tetteiről - Régikönyvek
(0 vélemény)

A legendás hírű parasztvezér alakja a születésétől eltelt fél évezred alatt sem halványult el. E könyv írója Dózsa portréjának megrajzolására nem vállalkozik, úgy véli: "ez a költők feladata"; a fellelhető adatok alapján rajzol hiteles képet a Mohács előtti Magyarországról, a parasztháború eseményeiről. Dózsa tetteiből következtet "intézkedéseire, elgondolásaira, terveire és céljaira. Azok pedig ezt a székely lófő kurtanemest, ezt az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért kitüntetett határőr katonatisztet, a magyar jobbágyság vezérét történelmünk kiváló alakjának mutatják. Három és fél kurta hónapra fordult rá a történelem reflektorfénye; rövid idő, pillanatnál is kevesebb, mégis sokan belevakulnak. Dózsát nem vakította el ez a fény és a pápa által adott, majd a nép által megerősített hatalom. Nem kergetett fantomokat. Nem volt megszállott..." Ilyennek látja és ilyennek láttatja Dózsát e könyv lapjain az író, s ezzel a minden pátoszt, minden idealizálást kerülő ábrázolásmóddal hozza őt közel a ma emberéhez. Nemeskürty István nem első ízben adja tanújelét annak a kivételes képességnek, hogy az elmúlt kor eseményeit sajátos közvetlenséggel eleveníti fel; szinte bevezeti az olvasót írói alkotóműhelyébe.

Illusztrátorok:
Kass János
Borító tervezők:
Kass János
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
16.000 darab
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
222 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Habemus papam 5
Egy végvári vitéz Budán 22
Magyarország 1514-ben 37
Tavasz Magyarországon 74
Cantate vasárnapja 89
Cegléd piacán 104
A parasztok háborúja 136
Tüzes vaskorona 180
Ülj törvényt, Werbőczi 206
Felhasznált irodalom 219

Nemeskürty István

1925 -
Nemeskürty István (Budapest, 1925. május 14. –) Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár, nyugállományú dandártábornok.

Nemeskürty István  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...