Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Légy jó mindhalálig

Légy jó mindhalálig - Móricz Zsigmond - Régikönyvek
Légy jó mindhalálig - Régikönyvek Légy jó mindhalálig - Régikönyvek Légy jó mindhalálig - Régikönyvek Légy jó mindhalálig - Régikönyvek Légy jó mindhalálig - Régikönyvek
(8 vélemény)

Elkezdődik ​a kihallgatás. Az igazságtalan, sokszor nevetséges vádak zuhataga között Misi már-már összeomlik. De amikor apját, az ácsot is felemlegetik rossz példaként, és a debreceni kollégiumi hagyományokra hivatkozva gonosztevőnek nevezik, kitör és kijelenti, hogy ő nem akar debreceni diák lenni tovább. Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Egy kiváló író kiváló regénye. Nem tesz jót neki, hogy háziolvasmány, pedig Nyilas Misi példája nem is olyan távoli, ma is belerendül a világ, ha egy tiszta és becsületes gyermeknek csalódást okoz a felnőttek világa. Ez a csalódás és megrendült bizalom azonban újjáépíti a gyermeki lelket, s még ha – a szövegből kiérezhetően – nem is oldódik föl soha igazán, mégis új távlatokat nyit épp elkezdődött életében: az emberiség tanítója, a jóság apostola szeretne lenni, az édesanyjától kapott tanítást akarja továbbadni. Nemes cél, mely legalábbis Móricz esetében megvalósult. Ugyanis kitűnő irodalomtörténészeink szerint a mű életrajzi ihletésű. A szerző a kommün összeomlásakor a nemzeti katasztrófák után érzett mély válságát fejezte ki; fájdalmában, csalódottságában menekülésképpen írta meg saját életérzését gyermeki szívbe ágyazva. A debreceni református kollégium akkoriban a nemzeti nevelés fellegvárának számított. Nagy, komor, négyszögletű épület, a szegény sorból származó Nyilas Misi fél tőle, de büszke is rá. A megrázó történet végén azonban dacos eltökéltséggel ismételgeti, hogy nem akar többé debreceni diák lenni. A szülői ház áldott emlékével, érzékeny lélekkel és határtalan bizalommal érkezik az alig tizenegy éves kisfiú a Református Kollégiumba. A fizikailag gyenge, ám önérzetében erős diák azokat a lépcsőket járja, melyeket korábban Csokonai, Kölcsey és Arany János, akikre rajongó csodálattal gondol. Szellemi képességei az osztály legjobbjai közé emelik, ám tapasztalnia kell, hogy a tanárokat a tanulók származása is befolyásolja az értékelésben. Jól ismert helyzet. Amikor szorosabb kapcsolatba kerül a debreceni felnőtt világgal, útravalója, a gyermeki hit, bizalom és az emberek iránt érzett tisztelet, fokozatosan szertefoszlik. Egy lutricédula ellopása mellett a felnőttek csalással, hazugsággal vádolják, jóllehet épp a felnőttek dúlják szét az ő bizalmát. Erkölcsi tartása szemünk előtt formálódik: jóhiszeműségéért keservesen megfizet. Érdemes-e ottmaradnia a patinás kollégiumban? Nyilas Misi fogalma mindannyiunk számára a lelki tisztaság, mely végső soron a pénzzel áll szemben. Nem csak az irodalomból ismerjük ezt az alapkonfliktust. A pénz ritkán kerül ki vesztesként, még ha a lélek tisztaságával is áll szemben, mely a regény címének bibliai idézetében (Jelenések könyve) összegződik.

Illusztrátorok:
Reich Károly
Kiadó:
Móra Ferenc Könyvkiadó
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
14
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
963110561X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
318 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 22.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
ELSŐ FEJEZET - amelyben egy kisdiák elveszíti a kalapját, s emiatt késő
télig hajadon fővel jár szegényke esőben, hóban, 711 Íg csak a közömbös világ
is észre nem veszi a rendellenes állapotot 5

MÁSODIK FEJEZET- amelyben a kisdiák pakkot kap hazulról, s egyszerre neve-
zetes ember lesz, megszokja, hogy a szemek rá nézzenek, aztán nagy veszélybe
kerül, és az ösztön vakmerően ügyessé teszi; végre pompás kondíciót kap,
s pénzt keres 28

HARMADIK FEJEZET - amelyben a kisdiák szorgalmasan dolgozik, tanul, jele-
sekre felelget, és két barátra tesz szert 5 2

NEGYEDIK FEJEZET - mely az előbbinek folytatása, de valami más is történik

Móricz Zsigmond

1879 - 1942
Móricz Zsigmond (Tiszacsécse, 1879. június 29. – Budapest, Józsefváros, 1942. szeptember 5.) magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja.

Móricz Zsigmond  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 800 Ft 720 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

 • (2014Móra Könyvkiadó Zrt.) 2022. 06. 07. 9:00

  Egy remekmű ez a regény, egy gátlásokkal teli introvertált főszereplővel. Sajnos úgy vettem észre, hogy sokan megrekednek annál, hogy Misi mennyit sír, szerencsétlenkedik, túlgondolja a dolgait (na, meg hogy megették a cipőkrémjét); és átsiklanak a regény (egyik) valós problémáján: ennek a karaktertípusnak a gondolati és érzelmi világának megértésén. Nem tudom már, iskolában mit elemeznek belőle, de remélem, hogy az ilyen „félénk” gyerekek iránti fokozott toleranciára hívják fel a figyelmet. (Heh… Álmodik a nyomor…)
  Azt pedig, aki ezt a regényt (hajdan) besorolta általános iskolai kötelező olvasmánynak, szivesen végigverném egy lánccal… Ez egyszerűen NEM gyerekkönyv, még csak nem is ifjúsági. Úgy gondolom, most, közel a negyvenhez pontosan a megfelelő életkorban olvastam el.

 • (Athenaeum Kiadás) 2021. 08. 08. 18:49

  1939 Athenaeum kiadás - jó volt újraolvasni, külön bukét adott neki a régi kiadás

 • (2016Helikon Kiadó) 2021. 03. 02. 14:08

  Kötelezők közül az egyik kedvencem volt! :) Mindig jó érzés levenni a polcról újra elolvasni.

 • (1978Móra Könyvkiadó) 2020. 09. 15. 14:58

  Félreértés ne essék: ez a csodás könyv éppúgy szól felnőttnek, mint tiniknek!

 • (1992Európa Könyvkiadó) 2019. 09. 14. 12:43

  Az egyik kedvenc kötelező olvasmányom volt.Kicsit régi a szövege,de érthető és tanulságos.

 • (1954Művelt Nép Könyvkiadó) 2017. 05. 15. 11:37

  Egyik kedvenc könyvem!

 • (1985Móra Könyvkiadó) 2016. 11. 25. 16:30

  légy jó mindhalálig

 • (1985Móra Könyvkiadó) 2016. 11. 23. 9:21

  Hibátlan állapotú példányhoz sikerült hozzájutnom, köszönöm!