Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

De Rerum Natura Szemelvények

De Rerum Natura - Lucretius - Régikönyvek
(0 vélemény)

Életére vonatkozólag legrészletesebb antik forrásunk Hieronymus keresztény egyházatya (340-420), aki Eusebios (megh. 340) Chronikájának latin átdolgozásában az i. e. 96 (más kéziratok szerint: 94) évhez - a Suetoniusra (De viris illustribus, közelebbről De poetis) visszavezethető adatokat megtoldva - a következő megjegyzést fűzte: T. Lucretius poeta nascitur. Qui postea amatorio poculo in furorem versus cum aliquot libros per intervalla insaniae conscripsisset, quos postea Cicero emendavit, propria se manu interfecit anno aetatis XLIV. Ebből csak születésének hozzávetőleges dátumát fogadhatjuk el tényként, minden egyébhez szó fér. Holmi szerelmi bájital őrjítő hatásáról nemcsak Médeia vagy a horatiusi Canidia varázspraktikáival, hanem pl. Lucullus vagy Caligula személyével kapcsolatban is olvashatunk. Annál könnyebb volt elmarasztalni a keresztény időkben egy pogány költőt, aki epikureus voltát még azzal is tetézte, hogy tankölteményében (IV. é.) behatóan foglalkozott a szerelmi szenvedély megnyilvánulásaival. Epikuros materialista fizikájának és etikájának mindig voltak ellenfelei; az élet javainak okos élvezését hirdető iskolára sok mindent fogtak rá (gondoljunk Horatius tréfálkozására: Epicuri de grege porcus): a keresztény morállal nem könnyen összeegyeztethető tanítások vallói még különb vádaknak is ki voltak téve

Sorozatcím:
Auctores latini
Kiadó:
Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás éve:
1969
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
182 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Lucretius

Titus Lucretius Carus (kb. Kr. e. 99 – Kr. e. 55) római költő és filozófus. Egyedül a De rerum natura, azaz a Dolgok természetéről szóló műve maradt fenn, melyet magyarra a Természetről címmel fordítottak le. E művével hozzájárult a latin filozófiai szakszókincs kidolgozásához.

Lucretius  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 800 Ft 1 620 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...