Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Még egy csokrot

Még egy csokrot - Jókai Mór - Régikönyvek
Még egy csokrot - Régikönyvek Még egy csokrot - Régikönyvek Még egy csokrot - Régikönyvek
(0 vélemény)

Jókai Mór. Még egy csokrot. Budapest, 1904. Révai Testvérek. 222 p. Egészvászon. / Részlet a könyvből: PÁRBAJ A HAJDANKORBAN. A tizenkétéves hosszú harcz alatt, a mit II. Rákóczy Ferencz vívott Bécs ellen, igen szigorú haditörvények voltak hozva a párbajvivók ellen. Korábbi törvényeink a párbajt csak mint törvényes bizonyítékot ismerték: mint Istenitéletet. A ki olyan főbenjáró bűnnel volt vádolva, a mit nem lehetett rá bizonyítani, kötelezve volt a vádolójával életre-halálra megvívni. A párviadalt a biró rendelte el s a győztes vádlottat ártatlannak monda ki a viadal végeztén. A kuruczvilágban megfordították a szokást; a párbaj halálbüntetés alatt lett eltiltva, még pedig a magyar táborban épen úgy, mint a németben. A ki az ellenfelét megölte, annak fejvétel volt a díja; ha kisült rá, hogy vívásközben bandita-cselt használt, az úgynevezett Jarnac-vágást alkalmazta, vagy az ellenfelének a kardját elkapta, akkor a fejvétel előtt még elébb a karja vágatott le. Hasonló büntetés érte a párbajsegédeket is. Akkoriban tudniillik nehezebb feladatuk volt a secundansoknak, mint az, hogy a pisztolyokat jó erősen megtöltsék s aztán félreálljanak valami fa mellé, nehogy a neki veszekedett pisztoly mikor elsül, valamelyik segédnek a pantallonját likaszsza ki: a kuruczvilágban maga a négy segéd is belekeveredett a viadalba; a mint látta az egyik, hogy a védencze hanyatlik, segítségére rohant, mire aztán az ellenfél segédében ő is emberére talált, utoljára három párbaj lett az egyből, hat szál kard csattogott össze, s legkevesebb három halott maradt a viadaltéren.

Kiadó:
Révai Testvérek
Kiadás éve:
1904
Kiadás helye:
Budapest
Kötés típusa:
fűzött egészvászon
Terjedelem:
222
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
Az apja fia Lap
Párbaj a hajdankorban 1
.Az apja leánya.__ 10
Láda! Kérnek! Jósz-e? 80
Az "árpata___ - 88
A libapásztor 91
Ma adjak-e ki kenden vagy holnap 99
Kerülj csak haza___ ___ 10:3
A lakadalmas menet ------------------------107
Fejedelem és Fra Diavolo 116
Száz leány egy rakáson
A fekete album ___ 11.8
Nászutazás Világosig 1:)0
Romano csibakéro sziklaribe _ 168
Az utolsó mór királyok _ 102


Jókai Mór

1825 - 1904
Ásvai Jókai Móric (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja.

Jókai Mór  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...