Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Mózes, az egyiptomi Egy emléknyom megfejtése

Mózes, az egyiptomi - Jan Assmann - Régikönyvek
Mózes, az egyiptomi - Régikönyvek Mózes, az egyiptomi - Régikönyvek Mózes, az egyiptomi - Régikönyvek
(1 vélemény)

A heidelbergi egyiptológus izgalmas kísérletet tesz arra, hogy a kulturális emlékezet eszköztárával fölvértezve megértse a kettős hagyományt: a héber Mózes avagy a Freud által egyiptomiként megrajzolt Mózes alakját. Az emlékezettörténetre koncentrál, s nem a történelmi tényekre kérdez rá. Könyve mégis egy történelmi paradoxonra épül: Echnaton fáraó, aki Egyiptom számtalan istenét megtagadva a világtörténelem első monotheista vallási reformját vezette be, történelmileg igazolható alak, noha utódai - eretneknek tekintvén őt - emlékét évezredekre kitörölték; míg Mózes, akinek a bibliai hagyomány ugyanilyen monotheista vallásalapítást tulajdonít, évezredeken keresztül töretlenül élt az emlékezettörténetben, ám régészeti vagy epigráfiai anyag híján alakját a történeti kutatás nem tudja megragadni. Vajon milyen kapcsolat van a két nagy formátumú, de ellentétes utóéletű vallásreformer között?

Sorozatcím:
Osiris könyvtár
Fordítók:
Gulyás András
Kiadó:
Osiris Kiadó
Kiadás éve:
2003
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Gyulai Dürer Nyomda Kft.
ISBN:
9633893240
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
340 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2020.03.17. 9:29

    Tudományos munka egy meglehetősen speciális témáról. Nem könnyen befogadható, többszöri olvasást igénylő munka. Fontos, hogy nem Mózesről szól a munka, hanem a hatástörténetéről, Ekhnatonnal összefüggésben. Ja, és a borítón el van írva a szerző neve (két "n"-nel írja a végét).