Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Nagyenyedi diákok 1662-1848

Nagyenyedi diákok - Jakó Zsigmond, Juhász István - Régikönyvek
Nagyenyedi diákok - Régikönyvek Nagyenyedi diákok - Régikönyvek
(0 vélemény)

Enyed nagyhírű kollégiumának múltja elválaszthatatlanul kapcsolódik Bethlen gábor személyéhez. Az önálló fejedelemség legnagyobb uralkodója 1580-ban született Marosillyén és 1629. november 15-én halt meg Gyulafehérváron. születésének négyszázadik és halálának háromszázötvenedik évfordulója alkalom annak felmérésére, hogy mit köszönhet Erdély és főként művelődése a nagy fejedelemnek. Az oszmán világbirodlaom árnyékába szorult fejedelemség szervezetét ő öntötte végleges formába, a központi hatalom korszerű megerősítésével, hadereje átszervezésével, a gazdasági és művelődési élet felvirágoztatásával, arra képesítve a fiatal erdélyi államot, hogy tényezője lehessen az újkori Európát kialakító küzdelmeknek. Művelődéspolitikája a fejedelemség általános pallérozódását, Európával való lépéstartását, a világi tanult réteg számának és szerepének növelését tűzte ki célul. Máig élő alkotása az 1622-ben Nagyenyedre átköltöztetett kollégiuma. Iskolájának e kötetből megismerhető társadalomalakító szerepe ércnél maradandóbban hirdeti Bethlen Gábor művelődéstörténeti nagyságát.

Kiadó:
Kriterion Könyvkiadó
Kiadás éve:
1979
Kiadás helye:
Bukarest
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
258
Nyelv:
magyar, német, román
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:
Juhász István
Diákélet a Bethlen Kollégiumban 5-40
Az „Alma Mater" 5
A diák-közösség 10
A diákok 19
A diákélet 24

Jakó Zsigmond
A Bethlen Kollégium diáktársadalma a feudalizmus
korában 41-80
Iskolatörténetünk új útjai 41
A diáktársadalom vizsgálatának forrásai 43
A feldolgozott névsorokról 46
A diáklétszám alakulása 50
A diákok származáshelye 58
Pályaválasztás 72
A diákság társadalmi összetétele 76
Jegyzetek 81-89

Jakó Zsigmond
Függelék 91-259
Megjegyzések a közlés módjáról 93
Diáknévsorok 95
Cuprins 260
Inhalt 261

Jakó Zsigmond

1916 - 2008
Jakó Zsigmond Pál (Jakó Zsigmond, román nyelvű publikációiban Sigismund Jakó); (Biharfélegyháza, 1916. szeptember 2. – Kolozsvár, 2008. október 26.) Széchenyi-díjas romániai magyar történész, művelődés- és gazdaságtörténész, levéltáros, paleográfus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja (1988). Az erdélyi magyar történettudomány egyik legmeghatározóbb alakja volt a 20. század második felében, levéltári kutatásain alapuló nagyszabású forrásgyűjteményei és ‑közlései, valamint Erdély történetére, művelődéstörténetére vonatkozó munkái hiánypótló jelentőségűek.

Jakó Zsigmond  további könyvei

Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1984
Antikvár könyv
900 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...