Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Ószövetségi bevezető

Ószövetségi bevezető - Rózsa Huba - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet: "1. A könyvek elnevezése A Biblia elnevezés - jelentése a „könyv"- közvetlenül a latin nyelvből származik. A latin nyelv az eredetileg görög bibiion szó (könyv, tekercs) többesszámú, biblia alakját (könyvek) vette át (biblia orum), majd a XIII. századtól kezdve egyes számban (biblia ae), „könyv" értelemben kezdték használni. Ez utóbbi jelentéssel került a „biblia" kifejezés a modern nyelvekbe. A Biblia nem a szó mai értelmében vett könyv, inkább az eredeti görög jelentésnek megfelelően könyvek gyűjteménye: azoknak a könyveknek gyűjteménye, amelyeket a zsidóság és a kereszténység szentnek és Istentől sugalmazottnak fogad el, s mint ilyeneket, a hit és erkölcs mércéjének tekint. A Bibliát különlegesen szent jellege miatt Szentírásnak is nevezzük. A zsidó és keresztény Biblia terjedelme nem azonos. A zsidók szent könyvei az Izrael népének adott isteni kinyilatkoztatást tartalmazzák, és a kereszténység előtti időben, Izrael vallási közösségében keletkeztek. A kereszténység is szent és Istentől sugalmazott írásnak tartja a zsidóság Bibliáját, de mellette isteni tekintélyt és kötelező erőt tulajdonít az ősegyházban kb. Kr.u. 50 és 120 között keletkezett könyveknek, amelyek Jézus életéről és tanításáról tanúskodnak, szerzőik pedig az apostolok, illetve az apostolok tanítványai. Ennek megfelelően a kereszténység a Biblia könyveit két részre osztja: az Ószövetségre, amely a zsidóság Bibliáját foglalja magába, és az Újszövetségre, amely az apostoli írásokat tartalmazza. Az Ó- és Újszövetség (Ó- és Újtestamentum) elnevezés a Kr.u. III. századtól vált általánossá. A keresztényektől ered, a zsidó hagyományból való szent írások keresztény értelmezését tükrözi. Gyökere arra a prófétai tanításra megy vissza, amely azt hirdette, hogy Isten egykor a régi, Mózessel kötött szövetség helyett új és örök szövetségre (latinul testamentum) lép népével (Jer 31,31 köv.). A kereszténység Jézus Krisztusban és üdvözítő művében vallja ennek a prófétai jövendölésnek beteljesedését (Lk 22,20). Izrael és a Jézus Krisztusban megvalósult üdvtörténeti állapot értékelését - ó és új szövetség - átvitték a Biblia könyveinek két csoportjára.

Kiadó:
Szent István Társulat az Apostoli Szentszék Könyvkiadója
Kiadás éve:
2012
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
4.
Nyomda:
Prime Rate Nyomda
ISBN:
9789632773933
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
308
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

Rózsa Huba

1939 -
Rózsa Huba (Budapest, 1939. május 30. –) római katolikus pap, pápai prelátus, pápai protonotárius, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa.

Rózsa Huba  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
akár 40%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
360 Ft 252 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...